Jätteubåten går i ytläge – kan vara signal från Putin

avJoakim Magnå

Den ryska atomubåten Dmitrij Donskoj har gått i ytläge hela vägen längs den norska kusten på väg mot Östersjön.

Ryska medier rapporterar att färden är en rysk kraftuppvisning mot Sverige och övriga länder i regionen.

– Det finns ett sådant tonläge, säger Johan Norberg, säkerhetspolitisk analytiker vid Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI.

1 av 4 | Foto: TT
Ubåten Dmitrij Donskoj.

Dmitrij Donskoj, världens största i sitt slag, lämnade i måndags Kolahalvön tillsammans med slagkryssaren Pjotr Velikij, Peter den Store. Krigsfartygen stävar mot Kronstadt utanför S:t Petersburg där de ska delta i en parad på flottans dag i slutet av juli – inför ögonen på den ryske presidenten Vladimir Putin.

Ubåten har beskrivits som en ”domedagsmaskin” och Peter den Store bedöms som Rysslands slagkraftigaste fartyg. Båda är atomdrivna med kärnvapenkapacitet.

Major Elisabeth Eikeland vid Norges försvar uppger för The Barents Observer att fartygen seglat förbi utanför Kristiansund i Norska havet. Ubåten har gått i ytläge hela vägen längs den norska kusten.

– Vi vet inte varför ubåten inte går i undervattensläge, säger hon till tidningen.

”En kraftuppvisning”

Men militärkommentatorn Aleksandr Khrolenko har en teori. I en kolumn på den statliga ryska nyhetsbyrån RIA Novosti förklarar han att färden till Östersjön är ett sätt för Vladimir Putin att visa sina muskler.

– Med tanke på det växande militära och politiska trycket från USA och Nato är en parad i S:t Petersburg inte det enda målet med den här marina resan. Det här är förstås även en kraftuppvisning mot Norge, Tyskland, Sverige, Polen och några andra länder, skriver han.

Johan Norberg är säkerhetspolitisk analytiker vid FOI. Han håller inte riktigt med, men konstaterar att det kan finnas ett propagandasyfte med resan och att ryska medier gärna lyfter fram den aspekten.

– Det finns ett sådant tonläge i ryska artiklar jag läst. Att Ryssland ska visa upp att man har starka marinstridskrafter. Men det är alltid spekulativt, säger han och fortsätter:

– Rent förmågemässigt betyder inte det här särskilt mycket. Det är ett politiskt signalerande, ja, men det är svårt att konstatera exakt vad det är.

Flottparaden i Kronstadt ser Johan Norberg som ett sätt för den ryska staten att visa för befolkningen att landet har en stark militärmakt.

Kina ”sträcker ut sin närvaro”

Även Kina har skickat krigsfartyg – en supermodern robotjagare, en fregatt och ett servicefartyg – till Östersjön för en rysk-kinesisk samövning under nästa vecka. Runt tio ryska fartyg deltar.

– Att ryska marina enheter övar i Östersjön är inget konstigt. Ryska Östersjöflottan har baser i S:t Petersburg och Kaliningrad. Det som är nytt är att kinesiska sjöstridskrafter kommer och övar. De visar att de sträcker ut sin närvaro, inte bara på de stora haven, utan också på de mindre haven som Östersjön, säger Johan Norberg.

Dmitrij Donskoj och Pjotr Velikij innebär inget omedelbart ökat hot för Östersjöländerna, enligt Norberg.

– Rent militärt är den här stora ubåten gjord för att ha kärnvapenrobotar och kunna försvinna ute i världshaven. Det är svårare att gömma en sådan ubåt i Östersjön än i Ishavet eller Atlanten. Så jag tror att den är här främst med anledning av paraden.

Han tillägger:

– Det viktiga blir att följa när de båda fartygen lämnar Östersjön. Blir de kvar behöver vi fundera på vad det kan betyda.

Dmitrij Donskoj är dessutom byggd för saltvatten och kommer inte kunna dyka när den når Östersjön på grund av det bräckta vattnet.

”Man ska oroa sig”

Johan Norberg vill vidga perspektivet.

– Man ska oroa sig för rysk militär men inte det här. Den stora frågan är vilka förmågor Ryssland bygger i stort, att man förbereder sig för stora krig och inte bara fredsoperationer och antiterroroperationer. Det är viktigare att fundera över än att det åker in en båt eller två i Östersjön.

Ryssarna väntas passera Danmark under fredagen. Varken Försvarsmakten eller Utrikesdepartementet vill kommentera när och var de tros segla förbi Sverige.

ARTIKELN HANDLAR OM