Brittiska regeringen köper lyxlägenheter till hemlösa efter höghusbranden

Publicerad 2017-06-21

Den brittiska regeringen har köpt 68 lyxlägenheter som ska bli permanent boende till några av de överlevande från höghusbranden i i Grenfell Tower i London.

Det uppger Storbritanniens näringsminister Sajid Javid i ett pressmeddelande.

Det var den 14 juni som en storbrand bröt ut i ett 24 våningar högt bostadshus i London.

79 människor befaras döda och flera personer saknas fortfarande.

Dock uppskattar myndigheterna att det kan ta veckor – till och med månader – innan samtliga offer är identifierade. Om det ens går att identifiera alla uppger Londonpolisen.

Branden misstänks ha startat i ett kylskåp på andra våningen och sedan spridit sig längs med fasaden i rasande takt.

250 personer är hemlösa

Omkring 250 personer är i dagsläget hemlösa efter branden och har sedan dess bott på hotell i väntan på en mer permanent lösning.

På onsdagen meddelade den brittiska regeringen att man köpt ett hus med 68 lägenheter som just nu håller på att byggas i ett av Londons mest exklusiva områden i Kensington – Kensington Row – bara ett stenkast från området där branden härjande.

”De boende i Grenfell Tower har genomgått några av de värsta och mest traumatiska upplevelserna man kan gå igenom och det är vår plikt att hjälpa dem, skriver Storbritanniens näringsminister Sajid Javid i pressmeddelandet och fortsätter:

”Vår prioritet är att alla som har förlorat sitt hem ska få ett permanent boende så fort som möjligt så att de kan börja bygga upp sina liv igen.”

Dyraste lägenheterna för 16 miljoner

Enligt The Guardian ligger utgångspriset för de mest lyxiga lägenheterna i området på cirka 16 miljoner kronor. De brittiska myndigheterna ska dock ha betalat runt 110 miljoner kronor för de 68 lägenheterna, då fastighetsägaren velat sälja dem billigare som en gest till de drabbade. Dock tillhör de 68 lägenheterna inte de dyraste utan ska användas till så kallat ”social housing”, vilket är särskilt subventionerade bostäder för lågavlönade.

Lägenheterna uppges dock ha likvärdig byggstandard som de allra dyraste. Det är oklart om de boende i Grenfell Tower kommer att ha tillgång till de faciliteter som ingår i de dyraste, däribland 24-timmars concierge, pool, bastu och spa – och privat biograf.

Ska ha löst boende inom tre veckor

Lägenheterna varierar mellan 1–3-rummare och kommer att vara fullt möblerade.

Regeringen har som mål att ha löst bostadskrisen inom högst tre veckor och har även satt in extra resurser och byggpersonal för att färdigställa den planerade byggnationen.

Efterspelet efter branden har framförallt handlat om den bristande brandsäkerheten i höghuset och under söndagen utbröt protester i kommunkontoret i Kensington från boende som ville ha upprättelse och svar på sina frågor gällande ansvaret för branden.

Polisen har inlett brottsutredning

Scotland Yard har även öppnat en brottsutredning då uppgifter framkommit om att fasadklädsel liknande den som troligen använts på den 24 våningar höga byggnaden varit förbjuden att använda på höga byggnader sedan 2012 i USA, uppger The Guardian.

Även Storbritanniens handelsminister Greg Hands gick på söndagen ut och delvis bekräftade dessa misstankar enligt sky News.

– Det är min uppfattning att fasadklädseln som rapporterats inte uppfyllde Storbritanniens byggnadslagar. Vi måste ta reda på exakt vilken klädsel som användes och hur den var monterad.

May får hård för bristande medkänsla

Premiärminister Theresa May har kritiserats hårt för att hon ska ha uppvisat bristande medkänsla för de boende, då hon i samband med ett besök i området efter branden bara ska ha pratat med media och räddningspersonal och inte några drabbade boende.

Labour-ledaren Jeremy Corbyn träffade däremot drabbade familjer och föreslog även att tomma fastigheter i området skulle tas över av regeringen så att drabbade kunde bo där.

”Kensington är en berättelse om två städer. Den södra delen är otroligt rik, den rikaste delen av hela landet. Den delen där elden härjade är enligt min mening den fattigaste delen och lösningar måste hittas för att de boende ska få nya hem här i närheten.”