Storbritannien köper svenskt stål till nya krigsfartyg

NYHETER

Storbritannien köper krigsfartyg för 90 miljarder – gjorda av svenskt stål.

Men svenska superaffären får britterna att rasa.

”Det är en nationell skam och en förolämpning mot brittiska stålarbetare”, menar den brittiska tidningen The Mirror.

Foto: Skärmdump
”Det är en nationell skam och en förolämpning mot brittiska stålarbetare”, menar den brittiska tidningen Daily Mirror.

Storbritanniens försvarsdepartement har meddelat att man planerar att bygga åtta nya örlogsfartyg att lägga till i sin flotta. Affären väntas vara värd nära 90 miljarder kronor och blir den näst största som den brittiska flottan någonsin gjort, skriver The Mirror. Då köper man två tredjedelar av stålet som ska användas vid tillverkningen – från Sverige.

Den brittiska tidningen, som under en längre tid kampanjat för Storbritanniens ståltillverkning, rasar över beslutet.

För några år sedan startade tidningen kampanjen ”Save Our Steel” där de uppmanade den då sittande premiärministern David Cameron att ta avgörande beslut för att rädda de brittiska stålverken.

”Det är en nationell skam och en förolämpning av brittiska stålarbetare att ignorera dem på det här sättet”, menar The Mirrors ledarsida.

”Kvalitén finns inte i Storbritannien”

Enligt den brittiske försvarsministern Harriet Baldwin kommer 35% av stålet komma från Storbritannien. Av resten levereras det mesta från Sverige.

– Omkring 4 000 ton stål kommer att krävas för att tillverka varje krigsfartyg. Stål kommer att levereras framförallt från Storbritannien och Sverige, säger Baldwin till The Mirror.

– Viss kvalité av stål som behövs i tillverkningen av dessa fartyg, tjocklek, storlek och flata ytor finns inte att hämta någonstans i Storbritannien.

Stålarbetarnas fackordförande, Roy Rickhuss håller inte med – och riktar skarp kritik mot regeringen.

– Det brittiska stålet är bland det bästa i världen och regeringen borde använda detta nya projekt för få igång stålindustrin igen, säger Rickhuss.

”Det senaste sveket av arbetare”

Han menar vidare att det är en dålig ursäkt av regeringen att påstå att man inte tillverkar rätt sort stål.

– Om vi bara hade en ordentlig strategi för stålindustrin från regeringshåll skulle vi kunna möta upp alla utmaningar, säger han till The Mirror.

Även Liberaldemokraternas partiledare Tim Farron är förbannad över importen från Sverige.

– Med pompa och ståt utlyste regeringen att brittiskt stål skulle användas till stora projekt. Detta har visat sig vara osant. Det är det senaste sveket av arbetare, familjer och samhällen, säger han, enligt The Mirror.

ARTIKELN HANDLAR OM