Göran protesterar mot bussreglerna – i kjol

Göran protesterar mot busschaufförernas uniformer i kjol.
Göran protesterar mot busschaufförernas uniformer i kjol.

Busschauffören Göran Sandberg, 49, från Umeå, har tröttnat på att han inte får bära kortbyxor på jobbet. I protest har han därför införskaffat en kjol som han åker runt i under varma sommardagar, skriver Folkbladet.

– Vissa av mina kollegor har med sig tidningar som de sitter på för att slippa sitta i någon annans svett, säger han.

Göran Sandberg, 49, arbetar som busschaufför i Umeå och vill gärna ha möjligheten att använda kortbyxor under sommarmånaderna. Men det får han inte för sin arbetsgivare.

– Förr fick vi ha kortbyxor. Men sedan Transdev tog över i juni i fjol måste vi ha långbyxor. Jag har haft på mig kortbyxor en gång sedan dess men då fick jag en anmälan.

Anledningen till att Göran och hans manliga kollegor inte får ha kortbyxor på jobbet säger Göran handlar om image.

– Transdev säger att det handlar om att ha en bra image för att höja yrkets status, men vi som jobbar vill ha funktionella kläder.

Göran berättar att det finns kortbyxor hos leverantören som de beställer sina arbetskläder ifrån och att dessa behövs då det blir olidligt varm i bussarna under sommaren.

– Vissa av mina kollegor har med sig tidningar som de sitter på för att slippa sitta i någon annans svett.

”Det är diskriminerande”

På Transdev finns en uniformsgrupp som bestämmer vilka uniformer busschaufförerna ska använda sig av i yrket.

– Men de flesta av dem är ju kontorsmänniskor. Det är ju konstigt att de ska välja kläder åt oss när det inte själva kör buss.

Då kvinnliga busschaufförer erbjuds att ha kjol när vädret tillåter valde Göran att sätta ner foten.

– Det konstigaste var väl att jag inte ens kunde beställa en kjol bara för att jag är man. Det är märkligt 2017. Det är diskriminerande.

Men Göran gav inte upp utan frågade istället runt bland kollegorna om det fanns någon som kunde tänka sig att låna ut en kjol i passande storlek.

– Och till slut fick jag tag på en. Det var en härlig känsla. Luftigt. Jag kommer ha på mig den tills jag får ha kortbyxor.

”Bara klagomål i Umeå”

Men trots Görans klagomål och protest tänker inte Transdev tillåta några kortbyxor.

– Vi har likadana uniformer för alla busschaufförer i hela Sverige. Det är bara i Umeå vi har fått det här klagomålet, säger Eva Tiséus, Marknads- och kommunikationsdirektör på Transdev.

Varför kan inte män ha kortbyxor om deras kvinnliga kollegor får ha kjol?

– Vi har valt att inte ha shorts. Vi har valt en uniform som framhäver vårt varumärke och det vi vill stå för. Och ja, i många yrken finns det uniformer där kvinnorna har en kjoldel men inte männen. Men han kan få ha sin kjol, jag säger ingenting om det.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN