Slaget om Raqqa – på 3 minuter

avMartin Schori

Foto: AP TT / NTB SCANPIX

Raqqa kallas IS huvudstad Syrien.

Nu pågår en sista offensiv för att kasta ut terrorsekten, som hållit staden sedan januari 2014.

Men frågan är vad som händer sen – och vilka som fyller vakuumet efter IS.

VARFÖR ÄR RAQQA VIKTIGT?

  • Raqqa är IS kalifats självutropade huvudstad i Syrien. Om IS förlorar staden är det ett hårt slag mot terrorgruppen, inte minst symboliskt. Speciellt eftersom man också är på väg att förlora Mosul, som kallats IS huvudstad i Irak.

VILKA DELTAR I SLAGET?

Enligt USA har IS mellan 3 000 och 4 000 krigare i Raqqa. De har barrikaderat sig i staden och lagt ut minor kring stadsgräsen. Ett flertal arméer med olika agendor försöker nu befria Raqqa.

  • SDF. En USA-stödd koalition av kurder och Sunniaraber som domineras av kurdiska gerillan YPG. YPG är terrorstämplad av Turkiet, som kritiserat USA:s beslut att beväpna gerillan.

  • Syriska regimen och allierade miliser. Den syriska regimen har tidigare visat begränsat intresse för Raqqa. Men efter att man vunnit Aleppo och att SDF och andra ryckt närmare staden har man satt in stora resurser i regionen. Både regimtrupper och miliser från Irak och Iran finns på slagfältet.

  • Turkisk-allierade miliser. Turkiet klev in i kriget med operation Euphrates Shield, som riktade sig både mot IS och kurder. Framför genom allierade sunniaraber som man backade upp med bombflyg. Euphrates Shield är officiellt över, men allierade miliserna är kvar i området.

Foto: GRAFIK: Patrik Lindvall

VILKA SLÅSS MOT VARANDRA?

De olika grupperna är nu inblandade i något som kan liknas med en kapplöpning om vem som hinner först in i Raqqa. Men situationen är ytterst komplicerad:

  • Samtliga aktörer är motståndare till IS

  • All utom syriska armén och allierade miliser är dessutom motståndare till den syriske presidenten Bashar al-Assads regim och trupper

  • Men för att komplicera det ytterligare så är i princip alla i krig med varandra – samtidigt. Turkisk-allierade miliser har under året attackerat SDF – och vice versa. Det finns också uppgifter om att de USA-stödda rebellgrupperna slagits internt.

  • Och nyligen bombades en Iran-stödd milis av USA, vilket ledde till kraftiga protester från både Assad och dess allierade Ryssland.

Bakom grupperna står stormakter som USA, Ryssland, Iran och Turkiet – och alla vill vara med och forma Syriens framtid, samt bli den som besegrar IS.

VAD HÄNDER NÄR RAQQA FALLIT?

Få tror att IS kommer att kunna försvara staden. Slaget om Mosul har dragit ut på tiden, men enligt bedömare borde Raqqa falla snabbare. Den ytterst komplexa situationen har dock lett till att experter varnar för en mycket kaosartad situation efter IS fall, inklusive direkta konfrontationer mellan USA och Ryssland.

I potten ligger förutom symboliska Raqqa flera gränsövergångar, bland annat vägen mellan Damaskus och Bagdad.

Frågan är också hur Turkiet reagerar om det blir SDF och regimens ärkefiender kurderna som fyller vakummet i Raaqa.

– Risken är att relationerna mellan Turkiet och USA blir spända, och att Turkiet förbereder något slags militärt svar som kan innebära att gå in med styrkor mot al-Raqqa eller på annat håll, säger Yezid Sayigh vid Carnegies Mellanösternkontor till TT.

Front i kallt krig

Och samtidigt är det syriska kriget också en front i striden mellan den sunnitiska diktaturen i Saudiarabien och det shiamuslimska regimen i Iran. Ett kallt krig som trappades upp ytterligare efter att USA:s president tydligt valt den saudiska sidan, mot Iran.

IS har enligt vissa källor redan släppt Raqqa och börjat fokusera på staden Deir es-Zor, som man haft under långtida belägring. Där är den syriska regimen – och därmed Iran – som står för det starkaste motståndet mot IS.

– Det här är en större vägkorsning i kriget. USA kommer inte tillåta Iran och dess allierade att få en seger på bekostnad av USA, säger Kamel Wazne på American University of Beirut.

ARTIKELN HANDLAR OM