Vad talar för att Trump vet vad han sysslar med?

President Donald Trump håller fingret på avtryckarknappen medan hans försvarsminister utesluter krig.

Antingen har makten stigit Trump åt huvudet eller så kör han en avancerad variant av "good cop – bad cop"-rutinen.

1 av 3 | Foto: AFP
President Donald Trump och vicepresidenten Mike Pence.

En sak är säker – världen har aldrig sett någon styra som han.

Om någon annan amerikansk president hade uttryckt sig som Donald Trump gjort de senaste dagarna hade botten gått ur världens börser och oljepriset hade rusat i höjden. Invånarna i Seoul och Tokyo hade börjat fly i hundratusental. Hamstring av mat och vatten hade tömt butikshyllorna.

Nu är det förvånansvärt lugnt. De flesta tar inte Trumps ord på allvar. Han börjar bli en lika stor skämtfigur som Nordkoreas diktator Kim Jong-un.

Problemet är att det nu är blodigt allvar.

Donald Trump sitter på kärnvapenkoderna. Han kan med en enda order sätta eld på hela världen. Redan i valrörelsen uttryckte han sig väldigt vårdslöst om användandet av kärnvapen.

Inget att skryta om

Det är svårt att tolka hans tweet "militära lösningar på plats, redo att avfyra" som annat än ett hot om ett massivt anfall, möjligen med kärnvapen.

Dessa vapen är så kraftfulla att de i värsta fall kan avsluta liv på jorden som vi känner det. Det är inget man skämtar om eller skryter om. Vapnens enda uppgift är att vara en avskräckning.

De har bara använts en gång, i Hiroshima och Nagasaki i andra världskriget slutskede. Då dödades omkring 250 000 människor av två bomber. Det är över 70 år sedan. Dagens kärnvapen är mycket mer kraftfulla.

En välvillig tolkning av Trumps beteende är att han tillsammans med sina toppministrar lagt upp en strategi som ska få Nordkorea att lyda. Trump är den elake polisen som låter raseriet flöda över brottslingen.

Inget ont

Utrikesminister Tillerson och försvarsminister Mattis är de snälla poliserna som ger Kim en cigarett och lovar att inget ont ska hända honom.

Trump hotar med kärnvapen samtidigt som försvarsminister Mattis säger att krig vore fruktansvärt och att det är diplomati som gäller. Mattis kallas "Mad dog", vad ska man då kalla Trump?

Taktiken har inte tidigare testats mot Kim så ingen vet om den funkar. Men vad händer om den inte gör det?

Enda gången Kim Jong-un skulle attackera först är om han är övertygad om att Nordkorea är utsatt för en omedelbart förestående attack från USA. Risken är att Trump provocerar fram det hela världen fruktar.

En mindre välvillig tolkning av Trump handlande är att han inte tål att utmanas av en ung spoling från ett fattigt land.

Vill vara tuffast

Trump vill vara tuffast på skolgården. Hans brist på självkontroll är välkänd. Istället tvingas hans ministrar rycka ut och dämpa och släta över Trumps ilska för att inte starta ett tredje världskrig.

Jag vet inte vilken tolkning som är mest trovärdig. Trumps första halvår i Vita huset har inte precis karakteriserats av noga genomtänkta och taktiskt fulländade beslut.

Trump hade inte behövt höja insatserna. I lördags röstade FN igenom de tuffaste sanktionerna hittills mot Nordkorea. Till och med Kina var med på tåget. Varför inte först vänta och se ifall sanktionerna skulle tvinga Kim Jong-un att backa?

Klockan tickar

Till Trumps försvar ska sägas att klockan tickar. Kim Jong-un är den som ständigt hotar USA och grannländerna. Om experternas omdömen stämmer är Nordkorea inom några år en fullfjädrad kärnvapennation. Detta är förmodligen sista chansen att övertyga Pyongyang om att ge upp sina kärnvapenambitioner eller militärt sätta stopp för dem.
Världen har försökt göra det med icke-militära medel i över två årtionden utan att lyckas.

Men priset för att nå målet kan bli skyhögt. Sydkoreas huvudstad Seoul med sina tio miljoner invånare ligger bara några mil från Nordkorea. Även Tokyo ligger inom räckhåll för Nordkoreas beprövade raketer.

USA kan inte, enligt experterna, slå ut alla Nordkoreas kärnvapen och tunga konventionella vapen i ett stort anfall. Om USA attackerar kommer Nordkorea sannolikt att svara och miljoner människor kan dö.

Vad gör Kina och Ryssland om USA attackerar? Det kan bli signalen till ett nytt världskrig.

Insatserna är extremt höga och vad talar för att Donald Trump vet vad han sysslar med?

avWolfgang Hansson

ARTIKELN HANDLAR OM