Här uppfylls hans önskan – får träffa en häst för sista gången

Foto: North Devon Hospice
Här får han träffa hästen Victor – som har samma namn som hans pappa hade haft.
NYHETER

För 87-årige Patrick Saunders från brittiska Devon hade hästar varit en stor del av hans liv. Därför såg sjuksköterskorna till att uppfylla hans önskan, om att få träffa en häst för sista gången.

När sjuksköterskorna på North Devon Hospice, i Devon i Storbritannien, fick höra om 87-åriga Patrick Saunders sista önskan såg de till att den uppfylldes. Hästar hade varit en stor del av hans liv och han ville mata en häst för sista gången.

”Det gick inte att missa hans passion för hästar och att de hade haft en stor betydelse i hans liv. Nu råkar det vara så att vi är grannar med ett räddningscenter för hästar, så vi tänkte att vi skulle höra om de kunde ta med sig en häst till oss för att besöka Patrick. Ett telefonsamtal senare och så stod det en vacker brun hingst utanför” säger sjuksköterskan Cathy Whattingham, skriver North Devon Hospice på sin hemsida.

Patrick mådde inte tillräckligt bra för att kunna ta sig ut själv men sjuksköterskorna rullade ut honom i sjukhussängen så att han kunde komma nära hästen – som av händelse hette Victor, precis som Patricks pappa hade hetat.

”Kommer aldrig glömma hans leende”

Patrick sken upp av hästens besök och fick mata honom med bland annat äpplen och morötter. Hans dotter Jayne, som kom på besök, blev överraskad när hon såg sin pappa med hästen.

”Han hade faktiskt haft några dåliga dagar och var inte alls sig själv, men han var helt till sig när jag kom och man kunde se honom skina upp av glädje för att han fick umgås med detta fantastiska djur. Hästar har haft en stor betydelse i vår familj så det här var ett väldigt speciellt ögonblick”, säger hon.

Även sjuksköterskan Cathy såg hur mycket det betydde för honom.

”Jag kommer aldrig att glömma Patricks leende när han strök sin hand över hästens ansikte. Man såg att de hade en speciell kontakt och det är sådana upplevelser som gör vård på hospis så speciellt. Vi kanske inte kan ge de fler dagar att leva, men vi kan få patienterna att känna sig levande de dagar de har kvar”.

Tre dagar efter hästens besök dog Patrick – och under de sista dagarna ska han ha varit oändligt glad över mötet med Victor, skriver de på sin hemsida.

ARTIKELN HANDLAR OM

Hästar