”Han har varit för politiskt inkorrekt”

avSusanna Nygren

NYHETER

Londonborna är förstående till att den nu 95-årige prins Philip drar sig tillbaka från offentligheten. En del blev till och med lättade när beskedet lämnades av hovet. Prinsen beskrivs som dedikerad men obekväm.

– Han har sagt några generande saker. Speciellt till besökare som har kommit hit, säger Greg Roberts, 51 år.

1 av 3 | Foto: Krister Hansson
Florence, 25, säljare vid Trafalgar Square.

Ett stort medieuppbåd samlades idag utanför Buckingham Palace när det ryktades om att något stort var på gång. Klockan 11 svensk tid kom beskedet att drottningens make Prins Philip går i pension i höst. Beskedet att den snart 96-årige hertigen av Edinburgh drar sig tillbaka fick positiv respons hos många Londonbor.

– Han har gjort mycket bra och varit i offentligheten länge så han är förtjänt av sin pension, säger 46-årige John Whincop som jobbar som byggnadsarbetare.

– Han är ganska gammal. Så det var dags för honom att sluta nu. Jag bryr mig inte så mycket om kungafamiljen men jag tycker att det är bra för honom, säger 25-åriga Florence, säljare vid Trafalgar Square.

Drar en lättnadens suck

De flesta britter Aftonbladet talat med tycker att han gör alldeles rätt. Prinsen är gammal och har gjort sitt inom offentligheten. Och måste få en chans att njuta av livets höst. Några drar även en lättad suck efter beskedet.

– Det är bra att han drar sig tillbaka för han har sagt en del politiskt inkorrekta saker som en person i hans diplomatiska ställning inte bör göra, säger Greg Roberts, affärsman.

Greg Roberts minns att prinsen ska ha fällt någon opassande kommentar när kungahuset haft utländska besökare. Men kommer inte ihåg exakt vad.

Att prins Philip har gjort en del plumpa uttalanden under sina 70 år i kunglighetens tjänst är ett faktum. Enligt Daily Mail sa han ”Om ni stannar här längre så kommer ni alla bli snedögda” till en grupp brittiska studenter under ett stadsbesök i Kina 1986.

Och vid ett tillfälle sa han ”Jag förklarar den här grejen öppnad, vad det nu är” under ett uppdrag i Kanada.

– Han är från den där generationen där man är väldigt frank, men jag har inget problem med det. Den generationen har varit med om väldigt mycket och har sett mycket så det är okej, säger Paul Kesterton, 56 år.

ARTIKELN HANDLAR OM

Pension