Paris

Stort säkerhetspådrag i Paris

Av: 

August Håkansson

NYHETER

1 000-tals poliser och militärer sätts in när fransmän manifesterar mot Nationella fronten på måndagen.

Demonstrationer väntas på flera håll i landet och polisen säger sig vilja undvika ett attentat, liknande det som skedde på Champs-Elysées för ett par veckor sedan.

Inte mindre än 9 000 poliser och militärer sätts in bara i Paris, när flera fackförbund och vänsterorganisationer manifesterar mot Marine Le Pens framgångar i presidentvalet. Runt 40 000 fransmän väntas manifestera i huvudstaden på måndagen mot högerextrema Nationella fronten.

Stora avspärrningar väntas i Paris och polisen har meddelat att de bland annat kommer att genomsöka människors väskor och jackor i anslutning till demonstrationerna.

Blockerat gymnasieskolor

Franska polisen räknar inte med en lika stor uppslutning som 2002, när Marine Le Pens pappa Jean-Marie Le Pen gick vidare till presidentvalets andra omgång. Då gick närmare en halv miljon fransmän ut på gatorna i Paris för att manifestera mot det högerextrema partiets framgångar.

Oroligheter har förekommit i Paris den senaste veckan. Hundratals unga maskerade vänsterextremister har på flera håll i staden blockerat bland annat gymnasieskolor.

Polisen vaksam

Parispolisen har meddelat att de kommer att vara “vaksamma” med hänsyn till det terrorattentat som skedde på paradgatan Champs-Elysées för ett par veckor sedan. De arbetar enligt polischefen Michel Delpuech (citerad i Le Figaro) efter hypotesen att “en isolerad gärning” skulle kunna inträffa.

Även högerextrema grupperingar manifesterar på måndagen. Jean-Marie Le Pen höll sin traditionella manifestation på förmiddagen vid Jeanne d’Arc-statyn i det åttonde arrondissemanget. Hans dotter Marine Le Pen håller ett möte i utkanten av Paris.

ANNONS EXTERN LÄNK

SOMMAR-REA hos Cervera: Upp till 20-50 % på massor av varor!

Cervera

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Paris

Nationell samling

Marine Le Pen

Jean-Marie Le Pen