Kriminalvården tvingas byta ut Rakhmat Akilovs säkerhetstäcke

avJohn Granlund, Jonathan Jeppsson

Rakhmat Akilovs häktesliv under sekundkontroll har nu pågått i tre veckor.

I dagarna har Kriminalvården tvingats byta ut hans sängkläder – eftersom den misstänkte terroristen gömt sig under ett särskilt täcke i cellen.

Samtidigt har nu totalt fyra förhör hållits, enligt försvarsadvokat Johan Eriksson.

1 av 3 | Foto: Lasse Allard
Misstänkte terroristen Rakhmat Akilov lever under ständig bevakning på Kronobergshäktet.

Rakhmat Akilov sitter häktad på sannolika skäl misstänkt för terrordådet på Drottninggatan den 7 april.

Efter beslut av åklagare får han inte ha någon som helst kontakt med omvärlden – utöver sin försvarsadvokat och Polismyndighetens förhörsledare.

”Förhören rullar på”

Enligt försvarsadvokaten Johan Eriksson har hittills totalt fyra förhör hållits med 39-åringen.

– Förhören rullar på i normalt tempo men jag får inte säga något eftersom jag är belagd med yppandeförbud, säger han till Aftonbladet.

Samtidigt har 39-åringens liv i Häktet Kronoberg på Kungsholmen i Stockholm kantats av flera incidenter som Kriminalvårdens personal fått hantera.

Sedan dagarna efter terrordådet lever Rakhmat Akilov under hot att enbart få äta ”fingermat” eftersom han ska ha brutit av en tagg på en gaffel i häktet - vilket skulle kunna användas som ett farligt föremål.

Och efter att Kriminalvården gjort en inledande suicidscreening har man tagit beslut om att den misstänkte terroristen måste kontrolleras varje sekund av vårdare som sitter bakom en glasruta som vetter in mot 39-åringens cell.

Bytte ut koran

I samma veva togs dessutom beslut om att den misstänkte terroristen inte ska få använda Kriminalvårdens vanliga typ av filt, enligt Aftonbladets uppgifter.

I stället har Rakhmat Akilov hittills haft ett så kallat suicidtäcke i sin bädd – ett täcke som är tillverkat av ett säkert material som inte kan förstöras och användas till något annat.

Men i dagarna har Kriminalvården tvingats byta ut specialtäcket. Orsaken är att 39-åringen börjat ”gömma sig” under suicidtäcket och omöjliggjort sekundkontrollen som man tagit beslut om.

Efter att incidenten rapporterats tog man beslut om att endast ett vanligt kriminalvårdstäcke ska få finna i hans cell så att sekundbevakningen kan fortsätta.

I samma veva fick Kriminalvården också hantera ett personligt önskemål från Rakhmat Akilov. Han ville byta ut den koran han haft i sin cell – från en turkisk version till en ryskspråkig version.

”Utomordentlig relation”

Enligt uppgift till Aftonbladet har han fått sin vilja igenom och böckerna har nu bytts ut.

Johan Eriksson vill över huvud taget inte kommentera sin klients mående i sin cell:

– Det skulle jag kunna göra men jag gör inte det. Det är en relationsfråga mellan honom och mig, säger advokaten.

I början av häktningsperioden ansökte Rakhmat Akilov om att få byta ut Johan Eriksson mot en ”advokat som är sunnimuslim” – men fick nej från tingsrätten. Enligt Johan Eriksson har klientrelationen nu återgått till det normala:

– Den är utomordentlig. Det har vi lagt bakom oss.

ARTIKELN HANDLAR OM