141 döda i attack mot flygbas i Libyen

avMartin Mederyd Hårdh

NYHETER

141 personer dödades i en attack mot en flygbas i Libyen på torsdagen. Det uppger militärkällor för nyhetsbyrån AFP.

Styrkor lojala med den internationellt erkända regeringen attackerade styrkor som backar den islamistiska regeringen i öst – och riskerar att ytterligare eskalera inbördeskriget.

Det var på torsdagen som flygbasen Brak al-Shati attackarades.

Bakom anfallet stod en milis som är lojal med den internationellt erkända regeringen i Libyen. Flygbasen kontrolleras av styrkor som lyder under den självutnämnda Libyska nationalarmén, som sympatiserar med den islamistiska regeringen i öst.

Nu framgår det att så många som 141 personer dödades – inte bara militärt aktiva, utan även civila. Det uppger militära källor för nyhetsbyrån AFP.

FN-sändebudet rasar

Inledningsvis var det oklart hur många som dött i attacken. Libyska medier talade om minst 60 – och FN:s sändebud i landet konstaterade att det rörde sig om många liv.

– Jag upprörs av rapporterna om ett betydande antal dödsfall, inklusive civila, och av rapporter om att kollektiva avrättningar ägt rum, säger FN-sändebudet Martin Kobler.

Attacken riskerar också att ytterligare eskalera det libyska inbördeskriget, där flera parter gör anspråk på rätten att regera, och där skiljelinjerna har varit flytande.

FN och det internationella samfundet erkänner en regering, som benämns som Representantrådet. I huvudstaden Tripoli huserar en annan regering, en islamistisk ledd av det Muslimska brödraskapet.

Och samtidigt pågår striderna mot terrorsekten Islamiska staten, som fortfarande kontrollerar ett område längs med landets Medelhavskust.

Lovar att utreda attacken

Flygbasen som attackerades på torsdagen ligger i landets västra del, 65 mil söder om Tripoli.

Det internationellt erkända Representantrådet säger nu att dess försvarsminister stängts av från sitt jobb – och att milisens befälhavare kommer att få stå åt sidan tills vidare.

De säger att de inte gett order om någon attack som den som inträffade och lovar att utreda den grundligt.

ARTIKELN HANDLAR OM

Libyen