Ivanka Trumps bok toksågas

NYHETER

Ivanka Trumps nya självhjälpsbok totalsågas av flera recensenter.

”Som om en utomjording som bara pratar franska hade skrivit den med Google translate”, lyder en recension.

”Boken är ungefär lika feministisk som att vaxa bikinilinjen i form av en svastika”, står det i en annan.

1 av 2 | Foto: AFP

”Women who work”, alltså ”Kvinnor som arbetar”, är titeln på Ivanka Trumps nyutgivna bok, som har som mål att stärka karriärkvinnor.

Den tycks inte gå hem hos alla.

Recensenter och journalister på allt från ansedda samhällsmagasinet The Economist till nyhetssajten Buzzfeed totalsågar boken.

Ivanka Trump ”erbjuder banala karriärråd pepprade med plattityder” i boken, enligt The Economist.

”Lånat” citat från andra

Boken är ”humorlös och komiskt verklighetsfrånvänd gällande den stora grupp kvinnor som jobbar nio till fem eller som kämpar med minimilön”, enligt Washington Posts recension.

Dessutom har Ivanka Trump lånat citat av andra kvinnor, som reagerat på olika vis. Den brittiska antropologen Jane Goodall, som bland annat är en stark röst inom klimatfrågan som Ivanka Trumps far Donald Trump kallat ”ett påhitt”, säger enligt Washington Post om citatet som lånats av henne:

– Jag förstår att Ms Trump har använt ett av mina citat i sin kommande bok. Jag kände inte till detta, och har inte talat med henne, men jag hoppas innerligt att hon av hela sitt hjärta tar till sig betydelsen av mina ord.

Goodall passar också på att rikta en känga mot Trumpadministrationen som hon anser äventyrar nuvarande lagstiftning kring amerikanska naturreservat, renare luft och vattenreglering.

– Hon (Ivanka Trump, reds anm) befinner sig i en position där hon kan påverka positivt eller bringa fruktansvärd skada. Jag hoppas att Ms Trump står vid vår sida och värderar vår värld och skyddar planeten för framtida generationer, säger Goodall enligt tidningen.

”Ingen slump”

Ivanka Trump är en av president Trumps närmaste rådgivare och en av de få han litar på, har fadern berättat. Hon har också ett kontor i Vita huset.

Flera av kritikerna anser att det är just för att neutralisera den kontroversiella rollen, som experter menat uppenbart innebär nepotism, som Ivanka Trumps bok kommer just nu.

”Det är ingen slump att den här högen av ’kom igen-tjejer-plattityder’ publiceras samtidigt som Trump den äldre undertecknar lagändringar som försämrar kvinnors tillgång till preventivmedel, abort, och reproduktiv vård”, skriver den vänsterradikala feministen och författaren Laurie Penney i sin recension.

Kallas för hycklare

Både Penney och andra skribenter kallar Ivanka Trump, som vuxit upp som vit och priviligerad, för ”tondöv” och ”hycklare” då hon även använder referenser från böcker om slaveriet i sin bok för att peppa karriärskvinnor.

”Boken är ungefär lika feministisk som att vaxa bikinilinjen i form av en svastika”, skriver Penney.

Buzzfeeds nyhetspolitiska redaktör Katherine Miller anser att boken är ”som om en utomjording som bara pratar franska hade skrivit den med Google translate”

Den senare hittar dock en positiv sak med Ivanka Trumps nya bok: läsaren får en glimt av vem USA:s nya ”first daughter”, första dotter, faktiskt är och vad hon är passionerad kring: att ha kontroll.

”Ta din påstådda feminism till handling”

Även skådespelerskan Debra Messing gick hårt åt Ivanka Trump i sitt tal på hbtq-organisationen GLAADS årliga gala i New York häromdagen och uppmanade presidentdottern att ”ta sin påstådda feminism till handling”.

– Sluta att blint försvara din pappa och börja i stället försvara det du säger att du faktiskt tror på. Du kan inte bara skriva ”Women who work” och sedan tänka att du hjälper feminismen framåt. Det är dags att göra något, sa Messing och fick högljudda applåder från publiken.

Messing vädjade även till Ivanka Trump att berätta ”riktiga historier om riktiga människor som lider” för sin pappa, president Donald Trump.

– Du kan förändra miljontals kvinnor och barns liv genom att berätta historier för din pappa om hur riktiga människor lider. Låt honom inte skilja invandrade mödrar från sina amerikanskfödda barn eller ta sjukvården från kvinnor som behöver den.

ARTIKELN HANDLAR OM