Husrannsakan efter BLM-protest var olaglig

TT

Publicerad 2022-10-24

Bild från Black Lives Matter-demonstrationen vid Berwaldhallen bredvid USA:s ambassad i Stockholm i juni.

Polisen får kritik av Justitieombudsmannen efter att ha genomfört en husrannsakan hos en kvinna som under pandemin deltog i en demonstration som saknade tillstånd. Beslutet om husrannsakan och att hämta in kvinnan till förhör saknade stöd i lagen, enligt JO.

Sommaren 2020 JO-anmälde kvinnan polisen efter att en husrannsakan genomförts hos henne några dagar efter demonstrationen och hon hämtats in till förhör utan att ha fått någon kallelse. Polisen hade försökt ta in kvinnan på förhör samma dag som demonstrationen men misslyckats.

Kvinnan deltog i en Black lives matters-demonstration utanför USA:s ambassad i Stockholm i juni och polisen misstänkte att hon var arrangör för sammankomsten som var otillåten på grund av den rådande pandemin. Kvinnan var skäligen misstänkt för brott mot ordningslagen.

JO har granskat fallet och kommit fram till att polisen hämtat kvinnan till förhör utan lagstöd – då det inte ”skäligen kunde befaras” att kvinnan inte skulle inställa sig hos polisen, rapporterar Dagens juridik. Det saknades även stöd i lagen för husrannsakan.

JO kritiserar också polisen för brister i dokumentationen i ärendet.

ANNONS