Världsbanken pausar hjälpen till Tunisien

TT-AFP

Publicerad 2023-03-06

Demonstration mot president Kaïs Saïeds politik gentemot migranter, i Tunisiens huvudstad Tunis i söndags.

Tunisien försöker tona ner president Kaïs Saïeds tirader om att ”akuta åtgärder” måste vidtas mot illegala migranter i landet.

Presidentens ord har fått omvärlden att reagera och Världsbanken lägger sitt samarbete med Tunisien på is.

I en intern pm skriver Världsbankschefen David Malpass att Saïeds ord har utlöst ”rasistiskt motiverade trakasserier och till och med våld” och att organisationen ”tills vidare” skjuter upp ett planerat möte med Tunisien.

Världsbanken pausar även sitt arbete med landet och nya projekt får vänta. Däremot kommer medel till pågående projekt inte att stoppas.

Kaïs Saïeds rasistiska utspel den senaste tiden har enligt nyhetsbyrån AFP lett till att migranter attackerats och att många försöker lämna landet.

I lördags flög Mali och Elfenbenskusten hem runt 300 personer till respektive hemland och några dagar tidigare hade Guinea flugit hem 50 migranter.

Såväl Afrikanska unionen som EU har också reagerat på uttalandena.

– Vi följer mycket noga utvecklingen. Vi förväntar oss att alla våra samarbetspartner behandlar migranter med värdighet. Vi vill inte höra rasistiskt språk, sade EU-kommissionens talesperson Nabila Massrali på måndagen enligt AP.

Som svar på reaktionerna presenterade regeringen i Tunis åtgärder som ska hjälpa migranterna. Bland dem märks utökad medicinsk hjälp, telefonlinjer för att anmäla brott och hjälp till bostad för afrikanska studenter.

Men inrikesminister Taoufik Charfeddine säger att anklagelserna om rasism är orättvisa.

– Vi har bara agerat efter lagen mot dem som brutit mot den, som alla länder gör, sade han på måndagen enligt AP.

ANNONS