"Resolut svar" om Nordkorea testar kärnvapen

TT-AP

Publicerad 2022-11-13

USA:s president Joe Biden (i mitten), under mötet med Sydkoreas president Yoon Suk-Yeol (till vänster), och Japans premiärminister Fumio Kishida (till höger).

USA, Japan och Sydkorea lovar ett ”starkt och resolut svar” om Nordkorea genomför ett sjunde kärnvapenprov, efter att de tre ländernas ledare träffats under söndagen.

Ländernas samarbete är ”viktigare än det någonsin varit”, efter att Nordkoreas provokationer blivit allt mer intensiva, säger USA:s president Joe Biden.

Han har under söndagen träffat Japans premiärminister Fumio Kishida och Sydkoreas president Yoon Suk-Yeol, först var för sig och sedan tillsammans, i samband med den sydostasiatiska samarbetsorganisationen Aseans toppmöte som pågår i Kambodja.

I ett gemensamt uttalande efter mötet fördömer de tre Nordkoreas robotuppskjutningar den senaste tiden och skriver de att ”ett kärnvapenprov i Nordkorea skulle mötas av ett starkt och resolut svar från det internationella samfundet”.

Mötet fokuserade främst på Nordkoreas ledare Kim Jong-Uns senaste upptrappningar men Biden hade också planerat att prata om Kinas agerande i Stillahavsregionen inför sitt möte med Kinas president Xi Jinping under måndagen.

– Vi står inför verkliga utmaningar, men våra länder är mer allierade än någonsin, mer beredda på att anta dessa utmaningar än någonsin, säger Biden och lägger till att han ser fram emot att fördjupa samarbetet.