Orkanen Maria

Borgmästaren om Trumps Puerto Rico-bråk: Ingen empati

Av: 

Niklas Eriksson

NYHETER

Donald Trump har hotat att dra tillbaka USA:s katastrofhjälp till orkandrabbade Puerto Rico.

Bland annat för att ”infrastrukturen var en katastrof” sedan tidigare.

Nu svarar borgmästare Carmen Yulin Cruz på presidentens tweets:

– Du kastar hushållspappersrullar och förolämpningar på oss.

Puerto Ricos borgmästare Carmen Yulin Cruz.

Orkanerna Maria var den värsta att slå mot Puerto Rico på 90 år. Och den kom bara en vecka efter orkanen Irma. De 3,4 miljoner invånarna på ön som är en självstyrande del av USA drabbades hårt av mat- och vattenbrist samt kapad strömförsörjning.

Över 9 000 människor förlorade dessutom sina hem och ett 34 människor dog.

USA skickade sin katastrofmyndighet Fema för att undsätta puertoricanerna och president Donald Trump bad den amerikanska kongressen att godkänna ett krislån till Puerto Rico på närmare 40 miljarder kronor.

Nu har presidenten på Twitter hotat att dra tillbaka hjälpen. Han skriver att Fema och annan räddningspersonal inte kan vara kvar ”för alltid”.

President Trump skriver också att ”elektricitet och infrastruktur var en katastrof redan före orkanerna”.

Borgmästaren i huvudstaden San Juan Carmen Yulin Cruz har nu publicerat ett öppet brev adresserat till dem amerikanske presidenten. Där skriver borgmästaren bland annat om Trumps uppmärksammade besök på ön efter orkanerna där han kastar ut rullar med hushållspapper i publiken.

Och säger att presidenten bara kastat papper och ”förolämpningar” på puertoricanerna.

”Twittra på för att försöka dölja ditt styres misskötsel av den här humanitära katastrofen. Medan du roar dig med att kasta pappersservetter på oss så skickar dina landsmän och världen kärlek och hjälp vår väg” skriver borgmästaren i brevet som publicerats av bland annat NBC News.

Brevet fortsätter:

”Jag ber alla amerikaner som har kärlek i sina hjärtan istället för hat att stå upp för Puerto Rico och inte låta den här presidenten veta att VI KOMMER INTE LÅTA OSS BLI LÄMNADE ATT DÖ”.

Carmen Yulin Cruz ifrågasätter också president Donald Trumps empatiska förmågor och menar at han verkar sakna dem. Hon sår även tvivel kring hans förmåga att lösa situationen i Puerto Rico och att han verkar desperat. Och avslutar brevet:

”Kort sagt: HJÄLP OSS. UTAN REJÄL och KONSEKVENT HJÄLP KOMMER VI DÖ. Herr president, följd till moraliska åtagande mot Puerto Ricos invånare”.

ANNONS EXTERN LÄNK

Missa inte: Den nya muminmuggen för 2021 finns hos Cervera – beställ här!

Cervera

Publisert:

LÄS VIDARE

Trumps nya strid – mot orkandrabbade Puerto Rico

ÄMNEN I ARTIKELN

Orkanen Maria

Puerto Rico

Donald Trump

USA