Hör mystiska ljudet som ska ha gjort diplomaterna på Kuba sjuka

avKerstin Nilsson

Här är ljudet som har gjort amerikanska diplomater på Kuba sjuka.

Flera har blivit så sjuka att de har vårdats på sjukhus och tvingats lämna sina uppdrag.

Några har fått bestående hörselskador, andra har drabbats av minnesförlust – och tappat vissa ord.

Minst 27 amerikanska och kanadensiska diplomater i Kubas huvudstad Havanna ska ha utsatts för mystiska ljudvågsattacker det senaste året.

Nu har nyhetsbyrån AP lyckats få tag på en inspelning av ljudet.

– Det är det ljudet, säger en av de drabbade diplomaterna till AP, när han får höra inspelningen.

Ojämna intervaller

Det är första gången som ett av de inspelade ljuden från Havanna, som har skickats både till den amerikanska marinen och säkerhetstjänsten för analys, har blivit offentligt.

Just det här ljudet – alla tycks inte ha hört samma ljud – låter som en hel flock syrsor.

Nyhetsbyrån AP har dock lyssnat på flera inspelningar från Havanna, gjorda under olika förhållanden, och alla är varianter på samma högfrekventa ljud.

Ljudinspelningen, som AP släppte på torsdagskvällen, har bearbetats digitalt, för att öka volymen och ta bort bakgrundsljud, men har inte ändrats på något annat sätt.

Ljudet tycks komma i intervaller, av olika längd; sju sekunder, tolv sekunder, två sekunder, ibland i långa, ihållande perioder om flera minuter eller längre.

Sedan är det tyst i en sekund, 13 sekunder eller fyra sekunder – innan det startar igen.

Yrsel och illamående

De amerikanska diplomaterna i Havanna – och i vissa fall deras familjer – har alla mystiskt insjuknat, med svår huvudvärk, yrsel och nedsatt hörsel, i vissa fall med bestående skador.

Andra symptom har varit balanssvårigheter, minnesförlust, koncentrationssvårigheter, illamående, näsblod, svullen hjärna och mindre hjärnskador.

Det märkligaste av allt – vissa har förlorat förmågan att minnas vissa speciella ord.

Allt ska ha börjat i oktober förra året – och pågått till så sent som i augusti i år.

Turister varnas

Nyligen varnades också amerikanska turister för att åka till Kuba, efter att flera turister rapporterat att de också drabbats av ljudattacker på två hotell i Havanna.

Den amerikanska ambassaden på Kuba uppmanar amerikanska medborgare at hålla sig borta från de aktuella hotellen, Hotel Nacional och Hotel Capri.

I augusti drabbades en amerikansk diplomat just på det nyrenoverade och populära turisthotellet Capri.

Han låg i sin säng på sitt hotellrum när han hörde ett skrällande och gnisslande oljud.

När han steg upp ur sängen och flyttade sig en bit i rummet upphörde oljudet – bara för att börja igen, när han återvände till sängen.

Ingen förklaring

Ingen, varken CIA, FBI, Donald Trump, kubanska myndigheter, kanadensisk polis eller läkare från Universitetet i Miami, har hittills funnit någon förklaring till vad det handlar om.

Diplomaterna har undersökts, deras hem, hotell och lokaler har genomsökts minutiöst – men ingen har hittat något som kan förklara vad som drabbat dem.

Nyhetsbyrån AP har analyserat ljudet och kommit fram till att det inte handlar om ett enskilt ljud. Omkring 20 eller fler olika frekvenser ingår i ljudbilden.

– Vad det talar om för oss är att ljudet befinner sig mellan 7 000 och 8 000 kHz. Där är runt 20 ”toppar”, med samma mellanrum. Alla dessa toppar motsvarar en egen frekvens, säger Kausik Sarkar, akustisk expert och ingenjörsprofessor vid The Georg Washington University som granskat inspelningen.

Att lyssna på den, så här, en kort stund i en dator, på normal ljudnivå i en dator eller i en mobil, ska enligt experterna inte vara farligt, bör kanske tilläggas för den som blir orolig.

”Lämna rummet”

Anställda på ambassaden i Havanna har fått höra inspelningar av ljudet för att känna igen det om de hör det. Enligt nyhetsbyrån AP har de också fått inspelningsutrustning för att kunna spela in ljudet om de utsätts för det.

Säkerhetsansvariga på ambassaden har uppmanat de anställda att, om de tror att de utsätts för ljudattacker, att lämna rummet och ta sig någon annanstans – eftersom ljudet troligen inte kan följa efter dem.

Minst 22 amerikanska diplomater ska ha drabbats, vilket har bekräftats medicinskt. Även minst fem – men högst tio - kanadensiska diplomater i Havanna ska också ha drabbats, dock utan bestående men.

Kubanska myndigheter har gång på gång bedyrat att de inte är inblandade i de mystiska ljudattackerna.

Expert: Masshysteri

Häromveckan uppmanade dock USA 15 kubanska diplomater att lämna landet, som svar på ljudvågsattackerna, som man hävdar är avsiktliga.

Men kanske finns det en annan, enklare förklaring.

Flera amerikanska hjärnspecialister spekulerar nu i om diplomaterna helt enkelt har drabbats av masshysteri.

– Om det är masshysteri skulle det lösa mysteriet – och troligen normalisera de amerikanska och kubanska relationerna, säger Mark Hallett, vid US National Institute of Neurological Disorder and Stroke till The Guardian.

ARTIKELN HANDLAR OM

Havanna

Kuba