Madrid: Katalonien ska ha svarat på måndag

Tvetydiga besked

avAftonbladet, TT

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 5 | Foto: IVAN ALVARADO / REUTERS X01744

Den spanska regeringen passar tillbaka självständighetsbollen till Katalonien.

Inom fem dagar vill man ha svar på hur Katalonien tänker göra – och hotar med att ta kontroll över regionen.

Samtidigt hävdar oppositionen att regeringen tänker blidka katalanerna med en omskriven grundlag.

Premiärminister Mariano Rajoy kallade till ett extrainsatt ministermöte på onsdagen för att komma fram till hur man skulle svara på Kataloniens regionpresident Carles Puigdemonts tal i går, där han meddelade att självständighet kommer att utropas i regionen, men att man skjuter upp självständighetsförklaringen några veckor för att hålla dialog med Spanien.

Regeringens svar blev dock en fråga: Har ni utropat självständighet eller inte?

De katalanska ledarna får till på måndag att förklara sig.

Tvetydiga besked

Regeringen skickar en formell fråga till Katalonien för att få raka svar på exakt vad Puigdemont menade vid tisdagens tal. Och de är inte ensamma om att vara förvirrade.

Tidningen La Vanguardia skriver att Puigdemont inte utropade självständighet, men att han insinuerade det.

– Svaret från den katalanske presidenten kommer att avgöra framtida händelser inom de närmaste dagarna, säger Mariano Rajoy, enligt Reuters.

Enligt nyhetsbyrån är Rajoys agerande ett första steg mot att tillämpa artikel 155 i den spanska grundlagen, det vill säga att regeringen tar direkt kontroll över den halvautonoma regionen.

Enligt Jakob Lewander, statsvetare vid Svenska institutet för europapolitiska studier, pågår en slags väntanslek mellan de båda ledarna.

Barcelona passade över bollen till Madrid för att se om de skulle ta i med hårdhandskarna. Hade Madrid tagit i med hårdhandskarna hade det kunnat skapa stora protester och gett legitimitet och stöd till idén om självstyre. Men Rajoy är en mästare på den här typen av politik. Han svarade med samma mynt, och tvingar nu Puigdemont att visa sin hand, säger han.

I ett tal avvisar Rajoy ännu en gång Puigdemonts inviter om medling och säger att spansk lag gäller.

– Det finns ingen medlingsmöjlighet mellan demokratisk lag och olydnad, olaglighet.

Press från alla håll

Frågan är nu hur Puigdemont tänker hantera den press som kommer från den spanska regeringen, EU och från de olika falangerna i den egna regionregeringen.

– Skulle den spanska regeringen ge efter nu och ta en dialog vid kvart i tolv, då skulle det vara ungefär som att förhandla med någon som hotar en. Men regeringen har nog insett att man behöver hantera det här problemet, säger Jakob Lewander.

Oppositionsledaren Pedro Sanchez, partiledare för socialistiska PSOE, menar dock att en tredje väg är aktuell. Sanchez uttalade sig efter Rajoys uttalande och förklarade att han hade kommit överens med premiärministern om att se över en grundlagsändring, för att reformera sättet regionerna, inklusive Katalonien, styrs.

Sanchez vill att debatten ska fokusera på "hur Katalonien stannar i Spanien, inte hur det lämnar", uppger nyhetsbyrån AFP.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Barcelona

Katalonien