Attacken mot Trump: ”Inte en legitim president”

avGustaf Tronarp

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 4

WASHINGTON. Han säger sig företräda en rörelse vars like världen aldrig skådat.

Men när Donald Trump börjar arbeta i Vita huset kommer han vara en historiskt illa omtyckt president, visar siffror från Gallup.

Samtidigt går konressledamöten och människorätts-ikonen John Lewis ut och sågar miljardären.

– Jag ser honom inte som en legitim president, säger han till NBC News.

Efter valdagen brukar den inkommande presidenten lägga mycket kraft på att försöka ena landet. Vanligen ger det effekt i form av en växande popularitet hos det amerikanska folket.

Men för Donald Trump märks ingen sådan tendens. Stödet för honom är historiskt lågt. En opinionsundersökning från Gallup visar att endast 44 procent av väljarna positiva till Trump. Motsvarande siffra för Barack Obama 2009 var hela 83 procent. Åtta år före det gav 61 procent tummen upp för George W Bush.

Får hård kritik

Enligt Gallup är en av orsakerna till Trumps svaga siffror att oppositionen är så kritisk mot honom. Motståndet har visat sig tydligt i kongressledamoten och medborgarrätts-ledaren John Lewis uttalanden. Till NBC säger Lewis att han inte anser att Trump är en legitim president.

– Jag tror att Ryssland hjälpte den här mannen att bli vald, och förstörde Hillary Clintons kandidatur, säger han till NBC News.

John Lewis kommer att nobba fredagens ceremonier. Det är första gången sedan han började arbeta politiskt i Washington för 30 år sedan som han ratar en presidentinstallation.

– Du kan inte vara bekväm med någonting som du känner är fel.

Ytterligare tolv demokratiska kongressledamöter har uppgett att de tänker bojkotta Donald Trumps installation.

Måste börja charma – men går till angrepp

Enligt Gallup har Donald Trump en chans att vända den usla popularitets-trenden. Men då krävs en rejäl charmoffensiv.

”Trump kan undvika att inleda sitt presidentskap med de lägsta popularitetssiffrorna någonsin i våra mätningar. Men det skulle kräva att han får stöd av oberoende väljare och framförallt demokrater, som verkar väldigt motvilliga till att stödja honom”, skriver Gallup i en kommentar till opinionsundersökningen.

Den blivande presidenten verkar dock inte planera att fjäska för sina politiska motståndare. John Lewis uttalande om hans legitimitet bemöttes på lördagsmorgonen av en sedvanlig Twitter-attack från Trump:
”Kongressledmoten John Lewis borde lägga mer tid på att fixa och hjälpa sitt distrikt, som är i ett fruktansvärt skick och faller sönder (för att inte nämna plågat av brottslighet) i stället för att komma med falska klagomål på valresultatet. Bara prat, prat, prat – inga handlingar eller resultat. Sorgligt!”

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM