Livsmedel

Priset på grönt får kunder att se rött

Av: 

Benjamin Ekroth

NYHETER

Extremkylan har svept över Europa i januari.

Nu driver vädret upp ­priserna på grönsaker i Sverige rejält.

– Mer eller mindre hela grönsakssidan är påverkad. Vi ser definitivt ingen bättring just nu, säger ­Jonas Andersson, chef för Ica Frukt & Grönt.

Alla länder vid Medel-havet är drabbade. Ymniga snöfall och ordentlig kyla har de senaste veckorna satt folk i södra Europa på prov. Vädersituationen har dessutom ställt till det för grönsaksodlare i Spanien, Italien och Grekland. Där har i vissa fall upp till 70–80 procent av skörden gått förlorad på grund av vintervädret.

Avstå från spenat

Alla typer av sallad, spenat, ruccola och tomat – men också gurka, zucchini och aubergine – har drabbats hårt. Vissa sorter, som spenat och isbergssallad, går inte ens att få tag i.

–  Våra kunder slår bakut. Det var länge sen man såg såna här priser. Zucchini som vanligtvis ligger på 8–9 kronor betalar vi i dag 50–60 kronor kilot för. Det är flera hundra procent. Tomat kan man säga är det dubbla priset, säger Henrik Nordin på Fruktimporten i Stockholm.

Han hoppas att konsumenterna ska ha förståelse för situationen och kan tänka sig att avstå från exempelvis spenat.

Finns det någon lösning i sikte?

–  Inte som vi ser det. Inte någon snabb lösning i alla fall. Det ser ut att fortsätta öka. Det stiger varje dag, säger han.

”Flyger in från USA”

Grönsakshallen i Sorunda, som säljer till restauranger, har börjat lägga ut bilder på Facebook som visar snötäckta grönsaksfält – för att få kunderna att förstå allvaret.

–  Vi kämpar så mycket vi kan med att hitta grejer. Nu flyger vi in isbergssallad från USA. Det är helt galet – men det är enda sättet, säger Benny Örtbrant, marknadsansvarig på företaget.

Under sina 25 år i branschen har han aldrig varit med om något liknande, det är mycket som är slut. Och det som inte är slut har blivit rekorddyrt.

–  Paprika finns, men det är svindyrt. Och det går ju inte att köpa två broccoli för 120 spänn, säger han.

Även ute i butikerna märks bristen.

–  Det är jättetufft, säger Jonas Andersson, chef för Ica Frukt & Grönt.

”Ser ingen förbättring”

Han ser dessutom en generell prisökning på grönsaker just nu. När svenskarna väljer bort de betydligt dyrare importerade grönsakerna ökar trycket även på normalt sett billiga svenska grönsaker och vanliga rotfrukter.

–  Mer eller mindre hela grönsakssidan är påverkad, säger Johan Andersson.

–  Vissa dagar kommer det att vara slut i vissa butiker.

Även om vädret skulle slå om och det blir varmare igen kommer det att dröja innan det går att plantera nytt – sen behöver plantorna ytterligare veckor på sig att bli redo för skörd.

–  Vi ser definitivt ingen bättring just nu.

ANNONS EXTERN LÄNK

Sommarläsning till kampanjpris! Missa inte vår REA på utvalda böcker - handla här.

Shop

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Livsmedel

Sverige