Trump: Gillar inte att twittra – eller att ljuga

avGustaf Tronarp, Martin Schori

Foto: Matt Rourke/AP/TT
Inte så fäst vid sin telefon som man kan tro.

WASHINGTON/STOCKHOLM. Donald Trumps stridslystna twittrande har blivit ett av den blivande amerikanska presidentens främsta kännetecken.

Ett annat signum är hans glidningar på sanningen.

Men egentligen är Trump inget stort fan av det sociala nätverket – eller att ljuga.

I en intervju med Fox News säger miljardären som om bara några dagar blir USA:s 45:e president:

– Jag gillar inte att twittra. Jag har andra saker som jag hade kunnat ägna mig åt. Men jag får väldigt oärlig publicitet i medierna, väldigt oärlig. Och det är det enda sättet jag kan slå tillbaka på, säger Trump.

Till nyhetssajten axios.com uppger Trump att han heller inte är så förtjust i att leverera osanningar.

– Jag tycker inte om att ljuga, nej. Jag tycker inte om att ljuga, nej. Det är inte något som jag tycker om att göra, säger han.

Den blivande presidenten passar dock på frågan om det någonsin kan vara okej att inte tala sanning:

– Jag vill inte svara på den frågan. Det är på en annan nivå än vad vi talar om i den här intervjun.

Sågade SNL

Ändå är det just det vildsinta twittrandet och det ständiga flödet av falska påståenden som Donald Trump blivit förknippad med under sin väg mot Vita huset.

De senaste dagarna har den tillträdande presidenten bland annat använt Twitter för att såga NBC:s underhållningsprogram ”Saturday Night Live”, anklaga tv-kanalen CNN för att sprida fejknyheter, och för att jämföra amerikanska underrättelsetjänster med Nazityskland.

Ljög var femte minut

Under valrörelsen beskrevs Donald Trumps ljugande som ett fenomen som ändrade förutsättningarna för det demokratiska samtalet – och den granskande journalistiken.

Gång på gång belades Trump med osanningar, men det påverkade inte hans ställning hos supportrarna.

Politico detaljstuderade några av den blivande presidentens tal under kampanjen, och kom fram till att han ljög i genomsnitt en gång var femte minut.

En del journalister och analytiker i USA gick så långt som att hävda att det var meningslöst att faktagranska Donald Trumps påståenden.

ARTIKELN HANDLAR OM