Misstänkt gruppvåldtäkt sändes på Facebook

Tre begärs häktade för våldtäkt i Uppsala

avEbba Thornéus

De tre misstänkta männen i våldtäktsärendet i Uppsala har begärts häktade.

Det beslutade åklagare Pontus Melander under tisdagseftermiddagen.

Två av männen begärs häktade på sannolika skäl misstänkta för våldtäkt medan den tredje begärs häktad på sannolika skäl misstänkt för underlåtenhet att avslöja våldtäkt.

Det var i söndags morse som polisen larmades till en lägenhet i Uppsala efter larm om en pågående våldtäkt.

Detta efter att flera hört av sig om att de sett två live-sändningar av händelsen i en sluten grupp på Facebook – som har tiotusentals följare.

I samband med händelsen greps och anhölls tre män – en på sannolika skäl misstänkt för våldtäkt och två personer som skäligen misstänkta.

Männen är 24, 20 och 18 år gamla.

Samtliga tre begärs häktade

Under tisdagseftermiddagen meddelade kammaråklagare Pontus Melander att de tre misstänkta männen har begärts häktade.

Två av männen begärs häktade på sannolika skäl misstänkta för våldtäkt.

Den tredje begärs häktad på sannolika skäl misstänkt för underlåtenhet att avslöja våldtäkt.

Advokaten Andreas Welin företräder en av männen som är häktade på sannolika skäl misstänk för våldtäkt. När Aftonbladet når honom strax efter 16.30-tiden har han precis fått ta del av åklagarens beslut.

– Jag har inte hunnit informera min klient om detta än utan kommer att göra det om en liten stund.

Saknar filmaterialet

Under måndagen hölls en presskonferensens i polishuset i Uppsala där vice chefsåklagare Magnus Berggren uppdaterade allmänheten om utredningsläget.

Under presskonferensen framkom att polis och åklagare i nuläget bara har tillgång till en del av det bild-och filmmaterial som ska finnas och saknar därmed det material som ska ha visat det påstådda övergreppet.

− Vi har inte tillgång till hela materialet som ska finnas och vill därför uppmana allmänheten att om man har det filmaterialet så ska man lämna in det på en polisstation eller maila det till oss, sa Magnus Berggren under måndagen.

Tvivlar på att filmen finns

På tisdagen hade polisen har ännu inte fått någon film som visar den misstänkta våldtäkten i Uppsala och började därför tveka om på om den verkligen finns sparad på film, och exakt vad som har sänts.

– Tror du inte att både du och jag hade fått filmen om den hade funnits? Så länge vi inte har filmen så kan vi inte säga med säkerhet att den finns, sa kammaråklagare Pontus Melander tidigare till Aftonbladet.

Häktningsförhandlingar väntas hållas under onsdagseftermiddagen.