”Seriedränkaren från Kontiolax” på fri fot

NYHETER

I finska medier kallas han för ”seriedränkaren från Kontiolax” – och i dag dömdes den 51-årige mannen till 14,5 års fängelse.

Men när polisen skulle hämta honom var han inte hemma och nu pågår en intensiv jakt efter mannen.

– Vi kommer att hitta honom, säger kriminalkommissarie Kimmo Wetterstrand till Aftonbladet.

1 av 2 | Foto: TT
”Seriedränkaren från Kontiolax” dömdes till 14,5 års fängelse för flera dråp och dråpförsök.

På tisdagsmorgonen fick den 51-årige mannen, i finska medier döpt till "seriedränkaren från Kontiolax", sin dom av Norra Karelens tingsrätt.

De dömde honom till fängelse i 14 år och sex månader för två dråp, grovt vållande till annans död och tre dråpförsök, samt ett antal andra brott.

Brotten skedde vid mannens sommarstuga i Norra Karelen mellan 2007 och 2014. Enligt åklagaren tvingade mannen ut sina offer – som inte ska ha kunnat simma – på sjön och försökte få dem att ramla i vattnet genom att välta båten, skriver bland annat Yle Nyheter.

Polisen började intressera sig för drunkningsfallen när det fanns fyra fall som starkt påminde om varandra. Efter en tid riktades misstankarna mot 51-åringen.

Inte hemma

Domen kom klockan 9 i morse. Men när polisen skulle hämta mannen fanns han inte i sommarstugan där han officiellt bor. Nu letar polisen efter mannen på alla tänkbara adresser.

– Han var inte hemma när vi kom dit, vi har inte hittat honom än, säger Kimmo Wetterstrand, kriminalkommissarie vid östra Finlands polisinrättning, till Aftonbladet.

Men att mannen skulle ha flytt vill inte Kimmo Wetterstrand slå fast ännu.

– Han har nog inte flytt, men han var inte hemma när han kom dit. Vi kommer att hitta honom förr eller senare. Det är inte första gången det här händer, och säkert inte sista, säger Wetterstrand.

Advokaten: Jag har ingen aning om var han är

Den 51-årige mannen beskrivs som en farlig person och satt häktad några månader medan brotten utreddes.

– Han satt häktad under utredningen, men domstolen beslutade att försätta honom på fri fot, säger Kimmo Wetterstrand.

I Finland kan den misstänkte ansöka om att bli frisläppt.

– Normalt sitter man frihetsberövad här också, men så blev det inte, säger Wetterstrand.

Polisen söker nu efter ”seriedränkaren” på olika tänkbara adresser. inte heller mannens advokat vet var han är.

– Vi har försökt att nå min klient sedan i morse, men jag vet inte var han befinner sig. Jag har ingen aning, säger Jukka Ketonen till tidningen Ilta-Sanomat.