Trumps svärson blir topprådgivare i Vita huset

1 av 3
NYHETER

WASHINGTON. Jared Kushner, gift med Ivanka Trump och alltså svärson till den blivande presidenten, blir senior rådgivare i Vita huset.

Det bekräftar källor för NBC News och CNN.

Jared Kushner var en av nyckelfigurerna i Donald Trumps presidentkampanj. Han anses ha den blivande presidentens öra särskilt när det gäller utrikespolitiska frågor. Det har länge spekulerats kring att Kushner skulle komma att få en central roll i den kommande Trump-administrationen.

Därför kommer det inte som någon chock när källor till NBC News och CNN bekräftar att svärsonen blir seniorrådgivare i Vita huset.

”Ska följa lagen”

Många ser dock stora problem med utnämningen av Kushner. Det handlar både om att han är gift med Donald Trumps dotter och att han driver ett stort fastighetsbolag i New York.

– Mr Kushner kommer att följa de federala etiklagarna och vi har konsulterat med myndigheterna angående vilka åtgärder han måste vidta, säger Kushners advokat i ett uttalande till NBC.

Lämnar företaget

Jared Kushner är delägare i det New York-baserade fastighetsföretaget Kushner Companies. Enligt advokaten kommer Jared Kushner att lämna den posten och samtidigt göra sig av med stora finansiella tillgångar.

Men i valet av Kushner kan Trump också få det besvärligt utifrån en federal nepotism-lag som ska förhindra att politiska befattningshavare ger regeringsposter åt släktingar.

Håller presskonferens

Donald Trumps team har lovat att den blivande presidenten ska hålla en presskonferens på onsdag. Det skulle bli den första sedan valsegern i november.

Då väntas Donald Trump redogöra för hur Jared Kushners intressekonflikter ska lösas. Utöver detta kommer Trump med all säkerhet få frågor kring hur han ska hantera sina egna affärsengagemang som president.
Trump har tidigare lovat att lämna sina bolag helt och hållet innan han tar plats i Vita huset. De vuxna barnen Ivanka, Eric och Donald Jr ska enligt planerna ta över ledarskapet för verksamheten via en så kallad ”blind stiftelse”. Den blivande presidenten har dock varit fåordig kring hur han ska garantera att företagen inte gynnas på otillåtna sätt.

TRUMPS REGERING