Den tropiska stormen Harvey

Chans att visa medlidande när Trump gör nytt besök i katastrofområden

Av: 

Staffan Dickson

NYHETER

Donald Trump har kritiserats för att inte ha visat empati med offren för stormen Harvey.

När han i dag reste tillbaka till Texas fick han snabbt en ny chans att visa upp en känsligare sida.

Direkt efter att ha landat besökte presidenten ett nödcenter i Houston där han lekte med barn och tog selfies med människor som överlevt katastrofen.

Minst 50 personer tros ha omkommit och över en miljon människor har fått lämna sina hem efter att stormen Harvey förra helgen drog in över den amerikanska södern.

När Donald Trump i tisdags besökte Texas träffade han företrädare för katastrofmyndigheter, men inga personer som frivilliga räddningsarbetare eller personer som drabbats av stormen. Enligt Vita huset höll han sig undan från de värst drabbade områdena för att inte störa räddningsinsatserna.

”Vilken publik, vilken uppslutning”

Presidenten har kritiserats för brist på medkänsla och för att under sitt besök inte ha nämnt offren för katastrofen. I stället var det en positiv och optimistisk Trump som tog till orda i tisdags.

– Vi vill göra det bättre än någonsin tidigare. Vi vill att man om fem till tio år ska minnas oss och tänka: ”Det är så det ska göras”, sa presidenten.

Under ett improviserat tal inför anhängare i staden Corpus Christi viftade Trump med en Texas-flagga och sa:

– Vilken publik, vilken uppslutning.

En av dem som kritiserat Trump är Julian Castro, tidigare Obama-medarbetare och borgmästare i San Antonio, Texas:

– Folk måste få känna att det verkar som att han förstår djupet av tragedin och smärtan, sa Julian Castro till CNN.

”Tillfälle att visa medkänsla”

Trumps besök i tisdags står i bjärt kontrast till de resor som flera av hans företrädare gjort till katastrofdrabbade områden. Efter att tornadostormar drabbat delar av Oklahoma 1999 spreds bilder på Bill Clinton som kramade om människor intill raserade byggnader. Barack Obama tröstade sörjande i New Jersey efter orkanen Sandy 2012 medan George W Bush fotograferades med offer för orkanen Katrina i Louisiana 2005.

När Donald Trump i dag reste tillbaka till Texas visade han upp en mer personlig sida. Efter att presidenten och hans fru Melania Trump landat åkte de till ett nödcenter i Houston där de träffade människor som drabbats av stormen. Donald Trump lekte med barn, pratade med överlevare och tog selfies med alla som ville.

– Jag är helt säker på att detta kommer att vara ett tillfälle för presidenten, å hela nationens vägnar, att visa medkänsla och empati med dem som förlorat sina hem och i vissa fall älskade anhöriga, sa den kristna ledaren Ralph Reed efter ett möte med Trump på fredagen.

ANNONS

Hjälp barnen på plats! Genom UNICEF kommer din hjälp fram.

Extern länk från UNICEF

Klicka här

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Den tropiska stormen Harvey

Donald Trump