Nya uppgifter: Nordkorea förbereder ett sjätte kärnvapentest

NYHETER

Nordkorea, med Kim Jong-Un i spetsen, kan vara på väg att förbereda ett sjätte kärnvapentest.

Det uppger den sydkoreanska underrättelsetjänsten enligt CNN.

Därmed ökar spänningen ytterligare i det redan mycket frostiga läget mellan diktatorn och USA.

Foto: AP TT NYHETSBYRÅN
Nordkoreas diktator Kim Jong-Un.

Det var på ett regeringsmöte som hölls bakom stängda dörrar som den sydkoreanska underrättelsetjänsten NIS informerade om att de fått indikationer på att Nordkorea just nu förbereder ett sjätte kärnvapentest.

Enligt NIS har förberedelserna för att genomföra ett kärnvapentest i tunnel 2 och tunnel 3 på testanläggningen Punggye-ri slutförts, och NIS har upptäckt aktivitet som tyder på att tunnel 4 håller på att förberedas.

Spekulationerna om och i så fall när Nordkorea kommer genomföra ett nytt test har varit intensiva det senaste året.

Kraftigare än bomben över Nagasaki

Det senaste testet genomfördes i september 2016 och beskrevs som en ”succé” av den nordkoreanska regimen som menade att möjligheten nu fanns att kunna placera kärnvapenspetsar på långdistansrobotar – något som amerikanska analytiker förklarat är nästintill omöjligt att verifiera.

En amerikansk expert bedömde dock att bomben i det senaste testet var något kraftigare än den USA släppte över Nagasaki 1945.

Förutom kärnvapentester har Nordkorea den senaste tiden genomfört flera missiltester. Senast i lördags avfyrades tre projektiler från Kangwonprovinsen i Nordkorea som efter en färd på 25 mil landade i Japanska sjön.

Ordkriget trappas upp

Testen, som enligt den amerikanska militären inte utgjorde någon fara för varken USA eller ön Guam i Stillahavsområdet, kom bara några dagar efter att USA:s utrikesminister Rex Tillerson välkomnat den ”återhållsamhet” som Nordkorea enligt honom visat den senaste tiden.

Dagen efter uttalandet släpptes dock en bild där Kim Jong-Un syns inspektera missiler, vilket experter menar är en signal till omvärlden om att Nordkoreas kärnvapenprogram utvecklas i stadig takt.

Sämsta tänkbara tidpunkt

Det senaste årets tester har ökat på spänningarna mellan Nordkorea och stormakterna Kina, Japan, Sydkorea och framförallt USA, där ledarna den senaste tiden haft ett alltmer upptrappat ordkrig mellan varandra.

Inte heller den årliga gemensamma militärövningen mellan USA och Sydkorea i slutet på augusti bättrade på stämningen mellan länderna.

Enligt Nordkoreanska regeringskällor kommer årets övning i den ”sämsta tänkbara tidpunkten”.

Trump: USA är locked and loaded

Efter att Kim Jong-Un hotat att attackera Guam, en viktig bas för den amerikanska militären, gick USA:s president Donald Trump till motattack och slog fast att USA är ”locked and loaded” för en militär aktion och lovade att slå tillbaka på ett sätt som världen ”aldrig förut skådat”.

– Den här mannen kommer inte komma undan med vad han gör. Han kommer verkligen få ångra det och han kommer att ångra det snabb.

ARTIKELN HANDLAR OM

Nordkorea