400 döda i strider i Burma

Av: Martin Schori, TT

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3 | Foto: STR / AFP

Nästan 400 personer har dött i strider i nordvästra Burma de senaste veckorna, i vad som beskrivs som det dödligaste våldsutbrottet på decennier.

Samtidigt sitter tusentals flyktingar fast vid gränsen.

Omkring 38 000 personer har tvingats på flykt och passerat gränsen till Bangladesh, uppger FN-källor.

– Det finns redan stora flyktingläger med rohingya i Bangladesh och de vill inte ta emot fler. Flyktingarna sitter i princip fängslade vid gränsen, säger Frida Perjus, Burmahandläggare vid Olof Palmes internationella center.

"Svälter ihjäl"

Eskaleringen av den redan våldsamma konflikten i den burmesiska delstaten Rakhine påbörjades i fredags. Gerillarörelsen Arakan Rohingyas räddningsarmé attackerade då ett 30-tal polisposteringar och militärbaser.

– Man har hindrat hjälparbetare från att ta sig dit och folk dör. De svälter ihjäl. I en sådan situation är det lätt att det bildas grupper som tar till våld och vapen. Som svar på det har den burmesiska militären också gett sig på rohingyas civilbefolkning med kvinnor och barn. Det är människor som blivit slaktade på båda sidorna, säger Frida Perjus.

Ledaren passiv

I Burma ses folkgruppen rohingya som illegala invandrare och FN har kallat förföljelserna för en "medveten etnisk rensning".

Den burmesiska armén menar att man genomför utrensningsinsatser mot "extremistterrorister.

Enligt den burmesiska militären har 370 upprorsmän dödats, liksom 13 ur säkerhetsstyrkorna och 14 civila.

Publicerad:

LÄS VIDARE