En föll överbord från lastfartyg – en annan hoppade efter

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

En man föll överbord från ett lastfartyg i Östersjön på söndagskvällen. En annan man kastade sig i havet och lyckades få tag i honom.

De har nu hämtats med helikopter – efter över en timme i vattnet – och förts till sjukhus.

– Det är svart ute, svart hav och den här mannen hade inte flytväst på sig. Vi är väldigt glada att vi fått med oss två tillbaka, säger Cecilia Wegnelius vid Sjö- och flygräddningscentralen.

Strax före klockan 21 gick larmet: En man hade fallit överbord från ett finskt lastfartyg – utan flytväst – och en annan man hade hoppat efter.

– Han skulle rädda den andra och tog på sig en överlevnadsdräkt. Men när han hoppade i vattnet fick han problem själv, bröt flera revben och hade problem att ta sig upp, säger Cecilia Wegnelius, räddningsledare vid Sjöfartsverkets sjö- och flygräddningscentral.

Det nästan 90 meter långa fartyget befann sig då runt 35 kilometer öster om Simrishamn. När larmet gick gjorde det en manöver – och girade helt om i motsatt riktning.

Var inte längre kontaktbar

Mannen som hoppade i med överlevnadsdräkten på hade då fått tag i mannen som trillade i. Sjö- och flygräddningscentralen skickade en helikopter till platsen.

Besättningen på fartyget ska efter viss tid ha lyckats vinscha upp en av männen.

– De låg nog i i över en timme, en och en halv, säger Cecilia Wegnelius.

När räddningshelikoptern kom fram var personen som fallit överbord kraftigt nedkyld och inte längre kontaktbar. Den andre var tack vare överlevnadsdräkten talbar.

Bägge personerna lastades i en helikopter. Klockan 22.30 landade de vid sjukhuset i Karlskrona. Mannen som föll är allvarligt skadad, uppger landstinget i Blekinge län.

Lyckades hålla ögonen på dem

Sjö- och flygräddningscentralen är väldigt glada att de fick med sig båda. Personer på fartyget ska ha lyckats hålla ögonkontakt med männen när de låg i vattnet.

– Det gäller att se en person när den trillar överbord. Annars är chanserna inte så stora. Från ett lastfartyg ser du inte helt lätt, när det är svart ute och sjögång, säger Cecilia Wegnelius.

Mannen som ramlade i är rysk medborgare och mannen som räddade honom är från Finland.

Det är ännu oklart hur den första mannen föll i vattnet.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN