Misstänkte terroristen bodde hos Bo, 61: ”Inte alls religiös”

avEllen Grefberg, Jill Sjölund

Massip Farid Ikken, 40, misstänks vara den man som attackerade en polis med en hammare framför Notre Dame i Paris.

Han har tidigare jobbat som journalist för Sveriges Radio och bodde ett tag hemma hos konstnären Bo Pettersson, 61, utanför Stockholm.

– Det fanns inget som stack ut. Han var inte alls religiös, säger Bo Pettersson.

1 av 5
Farid Ikken, 40

Massip Farid Ikken, 40, misstänks vara mannen som attackerade en polis och sköts utanför Notre Dame i Paris. Under onsdagen placerades han i polisförvar på sjukhuset för att förhöras, enligt AFP.

40-åringen är född i Algeriet. 2004 gifte han sig med en svensk kvinna och flyttade till Sverige. Efter att de skilt sig ett år senare flyttade han runt flera gånger och studerade journalistik i både Stockholm och Uppsala.

Massip Farid Ikken startade en svensk frilansbyrå, jobbade åt bland annat Sveriges Radio och Upsala Nya Tidning och fick ett journalistpris av EU-kommissionen.

Efter några år i Sverige startade han tidningen Fokus Afrika. I samband med det träffade han konstnären Bo Pettersson som är ansvarig för Tidskrift.nu – ett register över tidskrifter.

– Vi träffades genom arbetet, eftersom han drev en tidskrift. I samband med det så saknade han bostad så jag lät honom vara inneboende hos mig, säger Bo Pettersson.

Försökte framtona sig som intellektuell

Massip Farid Ikken bodde hos Bo Pettersson utanför Stockholm under några månader. När Bo Pettersson nu får höra om brottet Massip Farid Ikken misstänks ha begått blir han mycket förvånad.

– Massip var artig. En ”lite lagom” person, det fanns inget som stack ut. Han var inte alls religiös. Och han betedde sig väl mot alla människor. Det går inte att få ihop det här, säger han.

– Han försökte framtona sig själv som intellektuell. Som journalist var han intresserad av tredje världen-problematik. Han var särskilt engagerad i Marocko och Algeriet.

”Kalifatets soldat”

Efter attacken vid Notre Dame sa Massip Farid Ikken att han var ”kalifatets soldat”, enligt AFP. Han ska även ha svurit trohet till IS i ett videoklipp, skriver nyhetsbyrån och hänvisar till en källa nära utredningen.

– Det är så svårt att förstå. När han bodde hos mig var han inte alls religiös. Han hade en religiös bakgrund men det var inte så att han vände sig mot Mecka, säger Bo Pettersson.

Efter några månader flyttade Massip Farid Ikken ut ur lägenheten och återvände till Algeriet innan han flyttade vidare till Frankrike.

– Han hade släktingar i Algeriet, om jag minns rätt. Han pratade en del om sin bror som fanns där eller i Frankrike. I övrigt berättade han inget om sitt förflutna, säger Bo Pettersson.

”Tyckte det var viktigt med pacifism”

En annan vän som vill förbli anonym säger att Massip Farid Ikken
hade ”stor respekt för rättvisa och polisen”. De båda träffades när Massip Farid Ikken kom till Sverige genom en gemensam förening.
– Vi gillade båda författaren Norman Mailer och han var även intresserad av August Strindberg så vi pratade mycket om böcker och blev vänner, säger mannen.

Han beskriver en lugn person som gillade att festa på helgerna.
– Ibland var vi ute till 07 på morgonen. Vi diskuterade politik, litteratur och ekonomi så det kunde bli sent.

Åsikterna beskriver han dock som allt annat än radikala.
– Han tyckte det var viktigt med pacifism, det sa han till mig.

Pratade nyligen i telefon

Männen har inte träffats på ungefär fem år men hörs ibland per telefon, senast för en månad sedan.

– Han berättade att han hade slutat att dricka för att kunna plugga bättre och så diskuterade vi litteratur, säger vännen.
Vännen har fortfarande svårt att tro på att det är Massip Farid Ikken som har begått dådet i Paris. När han förstod vem den misstänkta gärningsmannen var tänkte han först att det är omöjligt.

– Människor kan ju ändras litegrann, men om det är han kan man ”osäkra” vem som helst, då är de skickliga de här personerna som hjärntvättar folk.

ARTIKELN HANDLAR OM