Valborgsfirande med stök, bränder och sol

avJoakim Magnå

NYHETER

Valborgsfirandet avlöpte traditionsenligt med fylla, bränder och våld runt om i landet.

Några fall av sexuellt ofredande förekom också.

En äldre kvinna dog i en villabrand i Ludvika.

1 av 6 | Foto: TT NYHETSBYRÅN
Valborgsfirande på Scaniabadet i Malmö.

I Uppsala och Lund lockade det traditionella valborgsfirandet tiotusentals människor att festa i solen. Berusningsgraden gjorde att många omhändertogs av polisen.

Polisen beräknar att upp mot 20 000 personer samlades i Ekonomikumparken i Uppsala under eftermiddagen. Uppsalapolisen hade omhändertagit ett 50-tal personer vid 21-tiden.

– Med tanke på hur många personer som är här under valborg och hur mycket det firas så är det en normal siffra, säger Linda Winge, befäl på polisens ledningscentral.

De flesta som togs om hand var mellan 18 och 27 år.

Brott mot alkohollagen

Till Stadsparken i Lund kom runt 30 000 människor. Där hanterade polisen ett 100-tal fall om brott mot alkohollagen. Dessutom omhändertogs cirka 15 personer för berusning och nio omhändertogs eller avvisades enligt polislagens paragraf 13. Fem personer greps misstänkta för diverse brott – bland annat två män som misstänks för sexuellt ofredande.

Firandet anses ha gått lugnare till än förväntat jämfört med tidigare år.

– Vi har sett ett stort engagemang och många bra initiativ från medarbetarna vilket har gjort att kommenderingen har gått helt enligt plan, säger kommenderingschef Sven Holgersson i ett pressmeddelande.

Äldre kvinna omkom

Mark- och gräsbränder har förekommit i hela landet. En del startade efter att eldning av majbrasor gått överstyr.

Storstockholms brandförsvar räknade till mer än ett 20-tal gräs- och markbränder under eftermiddagen och kvällen från norra Uppland till delar av Västmanland i söder.

Sent på kvällen ryckte räddningstjänsten, strax efter 23, ut till en kraftig brand i en moské i Jakobsberg i norra Stockholm.

Räddningstjänsten fick rycka ut till byn Finnböle i Hedesunda i Gävle kommun efter att en brasa spritt sig till gräs och en husfasad. I Järvsö spred sig en majkase till ett träd. Ett asylboende började brinna i Borlänge. Orsaken tros vara ett fel i ett eluttag.

En kvinna i 90-årsåldern omkom i en villabrand i Ludvika.

Valborgsmässoafton innebar också våld. I Farsta Strand i södra Stockholm knivskars en person lindrigt inomhus vid 16-tiden. En person greps misstänkt för grov misshandel.

I Örkelljunga skadades en man i ett bråk strax innan klockan 23. Mannen fördes i ambulans till sjukhus i Helsingborg med okända skador.

Åttaåring påkörd

Polisen larmades om att en åttaårig pojke hade blivit påkörd av en smitare på Vasagatan i Arboga vid 20.20.

– Han sprang ut i gatan efter en boll som flög i väg, säger Ann-Charlotte Israelsson, befäl vid polisens ledningscentral i Västmanland.

Pojken fördes till sjukhus i ambulans för undersökning. Han var då vaken och talbar, enligt polisen, men hade en bula i pannan.

”Lugnare än vanligt”

Trots stök och fylla sammanfattar polisen valborg som ovanligt lugn på många håll i landet.

– Det är lite smågruff, några rattfyllerier och kontroll av personer, säger Ann-Charlotte Israelsson sent på kvällen.

– Inga större händelser i regionen. Det var lite, väldigt lite, fylla i samband med Chalmerscortègen, men inga grövre brott. Jag skulle nog säga att det varit lugnare än vanligt, säger Johan Josarp, vakthavande befäl i region Väst.

ARTIKELN HANDLAR OM

Valborg

Uppsala

Stockholm

Ludvika

Borlänge