Professorns attack på flygjättens ordval: ”Är sexistiskt”

Av: Malin Wigen

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: Privat
Ruth Blakeley

Professorn Ruth Blakeley kritiserar British Airways för att utnämnt hennes man till ”chef över hushållet”.

– Vem säger ”chef över hushållet” nu för tiden, förutom min morfar möjligtvis, säger hon till Daily Mail.

Brittiska Ruth Blakeley, professor i internationella relationer vid University of Kent, kritiserar flygbolaget British Airways för att använda sig av ett förlegat och sexistiskt språkbruk.

Bakgrunden till kritiken grundar sig i att hon inte kunde ändra adressuppgifterna på hennes och hennes man hushållskonto hos flygbolaget – eftersom att hon inte var ”chef över hushållet”. Det var hennes man som fått den titeln – något hon inte hade väntat sig när de slog ihop sina separata konton för att få ut mer av poängsystemet.

Ruth Blakeley säger att hon och hennes man var chockade över att flygbolaget hade valt den termen för att namnge huvudkontoinnehavaren – då ordet "förstärker könsstereotyper”.

– Vi, som säkert många andra par som lever under 2000-talet, ser inte att det finns någon som är ”chef över hushållet”. Vi båda tjänar pengar, betalar räkningar och bidrar, säger hon och fortsätter:

– Vem säger ”chef över hushållet” nu för tiden, förutom min morfar möjligtvis.

”Ordet befäster könsroller”

Hon ser ordet som problemet och inte att någon måste utses som huvudinnehavare av kontot – vilket flera företag begär.

– Jag vill inte göra en för stor sak av det då det finns mycket värre saker som händer kvinnor i världen. Men det är fortfarande viktigt att belysa.

Hon vill att flygbolaget ser över sitt språkbruk, för i dessa dagar så är företag mer försiktiga och försöker vara könsneutrala.

– Jag vill att de blir uppmärksamma på hur de använder sig av språket och väljer en term som inte är så laddat. Ordet befäster könsroller. Det härstammar från en tid då kvinnor var fast hemma med barn, vi lever inte på 1950-talet längre.

”Slår ifrån sig kritiken”

Ruth Blakeley twittrade sin kritik till British Airways som svarade att ordet visst är könsneutralt. Hon mejlade även bolaget men fick endast ett svar om hur man går till väga för att ändra adressuppgifter – nämligen via ”chefen för hushållet”.

En talesperson för flygbolaget säger att man kan vara upp till sex personer i ett så kallat ”hushållskonto”, skriver Daily Mail.

– Vi ber om en medlem som får vara huvudkontakten för kontot. Termen ”chef över hushållet” har inget med kön att göra.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN