Nu kan Lenin grävas ned

1 av 2 | Foto: Sergei Karpukhin / AP SCANPIX SWEDEN

avAlexandra Carlsson Tenitskaja

NYHETER

Vladimir Lenin kan komma att begravas – över 90 år efter sin död.

Hittills har hans kropp legat balsamerad i ett specialbyggt mausoleum på Röda torget i Moskva.

En epok som snart kan vara över då den den ryska duman nu undersöker förutsättningarna för att gräva ner kommunistfarbrorn.

Enligt en statlig opinionsundersökning, ska 60 procent av alla ryssar vara positivt inställda till att Lenin plockas bort som landets största turistattraktion. Det skriver den statliga nyhetsbyrån RIA.

Sedan i april diskuteras projektet i duman, den lagstiftande församlingen i Ryssland. Det var partiet ”Enade Ryssland”, det parti som president Vladimir Putin förknippas med, som först lyfte frågan.

Förslaget fick snabbt stöd från flera andra partirepresentanter.

”Precis innan hans födelsedag!”

Dock finns det några som är mindre nöjda med initiativet.

– Detta är ännu ett steg i den ”antisovjetism” som leds av liberaler och skenpatrioter. Att diskutera en sån här sak strax före Vladimir Lenins födelsedag, säger Genadij Zuganov, partiledare i KPRF, Rysslands kommunistiska parti till RIA Novosti.

”Lenin måste begravas”

Han och Mitropolit Ilarion, som är representant för den rysk-ortodoxa kyrkan, har svårt att mötas i den här frågan.

– Allt fler ryssar inser att den man som bringat så mycket ondska till vårt folk, inte platsar i ett mausoleum på Röda torget, säger Mitropolit Ilarion.

Och tillägger:

– Kyrkans position i den här frågan är tydlig. Lenin måste begravas.

En kollega till honom har tidigare i år sagt att begravningen skulle kunna fungera som ”En symbol för att det ryska folket kommer närmare gud”.

Sovjetunionen var känt för att vara en av historiens mest religionsfientliga stater.

Vladimir Lenin (1870–1924) var en rysk och sovjetisk politiker, revolutionär och marxistisk teoretiker, som ledde landet från 1917.

ARTIKELN HANDLAR OM