Terrorattacken i Stockholm

Akilov inte allvarligt psykiskt störd under terrordådet

Av: 

Gustaf Tronarp

NYHETER

Den misstänkte Stockholmsterroristen Rakhmat Akilov led inte av någon allvarlig psykisk störning när han mejade ner människor med en lastbil på Drottninggatan i Stockholm.

Det visar det rättspsykiatriska utlåtandet, som lämnades in till tingsrätten på onsdagen.

Rättsmedicinalverket har genomfört en liten rättspsykiatrisk undersökning, en så kallad paragraf 7-utredning, av den terrormisstänkte Rakhmat Akilov. På onsdagen lämnades dokumentet in till Stockholms tingsrätt. Där framgår att Akilov inte led av någon allvarlig psykisk störning då gärningen ägde rum. Det innebär att 39-åringen kan få fängelse om han döms för terrordådet.

Åklagaren begär mer tid

Advokat Johan Eriksson, som företräder den misstänkte, anser inte att utlåtandet har någon betydelse för den fortsatta utredningen.

– Detta görs regelmässigt i ärenden av allvarligt slag, som det är frågan om här. Det har bara att göra med frågan om påföljd, säger han till TT.

Samtidigt har Hans Ihrman, vice chefsåklagare vid Riksenheten för säkerhetsmål, lämnat in en begäran om förlängd åtalstid till tingsrätten.

– Omfattande utredningsåtgärder i form av fortsatta förhör, analyser, kartläggningar och tekniska undersökningar återstår innan förundersökningen kan avslutas, säger han i en kommentar.

”Visar aggressiva tendenser”

Rakhmat Akilov har suttit på Kronobergshäktet i centrala Stockholm i drygt en månad. Aftonbladet har flera gånger rapporterat att Kriminalvården tvingats vidta en rad specialåtgärder i hanteringen av 39-åringen, som erkänt att han genomfört attacken på Drottninggatan. Nyligen beslutades att minst fyra kriminalvårdare ska vara med vid all kontakt med Akilov. En av vakterna måste vara beväpnad. Orsaken är att han uppvisat ”aggressiva tendenser”, enligt Kriminalvården.

Fem dog i attacken

Larmet om att en lastbil körde på människor mitt i Stockholm kom 14.53 på fredagseftermiddagen den 7 april. Färden slutade när fordonet kraschade in i varuhuset Åhléns. Efter att polisen spridit en bild kunde Rakhmat Akilov gripas i Märsta norr om centrala Stockholm.

I förhör har 39-åringen uppgett att agerade på order av terrorsekten IS.

Akilov mejade ner totalt 19 personer. Fem av dem avled efter attacken. Åklagaren Hans Ihrman har tidigare sagt att det kan ta ett år att utreda dådet.

ANNONS EXTERN LÄNK

Nu kan du se din kreditkoll gratis - snabbt och tryggt med BankID. Se din kreditkoll direkt

MinKreditkoll SE

Publisert:

LÄS VIDARE

Rakhmat Akilov åtalas - Detta vet vi

ÄMNEN I ARTIKELN

Terrorattacken i Stockholm

Rakhmat Akilov

Rättsmedicinalverket

Terrorism

Stockholm