Rakhmat Akilov lyder inte personal i häktet och kräver snus

Rakhmat Akilovs liv i häktet fortsätter att kantas av incidenter.

Nu har den misstänkte terroristen attackerat häktespersonalen med rasistanklagelser, enligt uppgift till Aftonbladet.

39-åringen ska också göra ”Hitlerhälsningar” i cellen.

Rakhmat Akilov, 39, erkände samma kväll som han greps att han utfört lastbilsattacken på Drottninggatan den 7 april, enligt Aftonbladets uppgifter. Den 39-årige uzbeken häktades senare på sannolika skäl misstänkt för dådet som kostade fem människor livet.

Under hans månader i häktet har det rapporterats om ett antal incidenter kring den misstänkte terroristen. Bland annat så har Akilov ”visat aggressiva tendenser” som gjort att Kriminalvården tagit beslut om att han måste hanteras av minst fyra vakter – varav minst en ska vara beväpnad.

Redan under den första tiden på häktet på Kungsholmen ertappades Akilov med ett vasst föremål och sattes under sekundbevakning då det befarades att han kunde skada sig själv och andra.

Och nu kommer nya uppgifter om incidenter kopplade till hans tillvaro i häktet.

Enligt uppgift till Aftonbladet har 39-åringen nyligen anmälts för en incident där han vägrade lyda häktespersonalen. Rakhmat Akilov ska nekats en promenad efter att bland annat ha skrikit åt personalen som skulle hämta honom ur hans cell.

Akilov ska ha anklagat personalen för att vara rasister och han ska också ha skrikit ”hitlerhälsningar” med utsträckt arm mot personalen, enligt uppgift till Aftonbladet.

Vid samma tillfälle ska 39-åringen ha inlett med att gå på toaletten i sin cell när personal kommit för att hämta honom. När han blivit uppmanad att skynda på har han begärt att få snus och dragit ut på att göra sig i ordning. Han ska därefter ha försökt få in föremål i cellen – mot häktespersonalens order, enligt uppgift till Aftonbladet.

Rakhmat Akilov ska då ha stängts in igen och blivit aggressiv med skrik och gester när han inte fick någon promenad på grund av sitt beteende, enligt uppgift till Aftonbladet.

För en knapp månad sedan lämnades den rättspsykiatriska utredning som gjorts av Rakhmat Akilov in till tingsrätten. Den kom till slutsatsen att den misstänkte terroristen inte lider av en allvarlig psykisk störning och kan dömas till fängelse.

Men i utredningen framkommer att läkarna lämnat en brasklapp om slutsatsen eftersom de anser att polisens utredare hemlighållit information för läkaren:

”Det är därför tänkbart att det längre fram kommer finnas tillgång till information som skulle förändra den rättspsykiatriska bedömningen” skriver läkarna.

Publisert:

LÄS VIDARE