Macron: ”Ska stoppa det nationalistiska hotet”

1 av 3
NYHETER

PARIS. Emmanuel Macron håller sina anhängare på halster innan han till slut gör entré till diskomusik och ett öronbedövande jubel.

– Helt underbart, nu ska vi fira hela natten, säger två av mer än tusen lyckliga anhängare.

Elena och Emmanuel Chavez är inte bara överlyckliga. De är övertygade om att Macron blir president.

– Det finns ingen chans att Le Pen kan vinna, säger de med en mun. Som tur är.

Elena är av italienskt ursprung. Hon är extra glad för att Macron hamnade i topp.

– Om Le Pen vunnit hade det kunnat bli slutet för Europa.

”Folket har talat”

Både Francois Fillon och Marine Le Pen hölls sina tal rätt snabbt efter att vallokalsundersökningarna kommit. Men Macron lät sina anhängare vänta. Kanske vågade han inte lita på mätningarna.

När han väl kom kunde anhängarna följa hans färd med poliseskort ut till mässhallen i södra Paris där valvakan hölls. Macron sträckte ut handen genom fönstret och gjorde segertecknet till människor som kantade bilvägen.

När han väl stod på scenen blev Macron allvarlig. Han höll ett tal som om saken redan var klar, som att han redan blivit vald. Han lovade att det i hans regering nästan bara ska sitta "nya ansikten och nya talanger". Både han och hans anhängare känner sig säkra på en slutseger. Alla opinionsmätningar visar att Le Pen är Macrons önskekandidat. Han krossar henne i mätningarna.

– Franska folket har talat. Jag känner era förväntningar. Vi ska vinna om två veckor och stoppa det nationalistiska hotet.

Två tydliga vägar

Macron och Le Pen skiljer sig i nästan allt. Det blir två väldigt tydliga vägar att välja mellan för fransmännen.

Macron hyllade också de övriga tio kandidaterna genom att räkna upp dem, en efter en. Alla utom Marine Le Pen.

Han tackade för att publiken applåderade de övriga kandidaterna.

– Det är sånt vi ska göra. Det är sådana vi är.

En hänvisning till hans uppmaning att aldrig bua när motståndarna nämns vid namn. Macron vill vara en fin kille.

Den 39-årige före detta finansministern nöjde sig inte med att tacka alla som gjort segern möjlig utan blickade framåt mot den andra valomgången om två veckor.

– Nu måste vi samla ännu fler människor för att rädda vårt land om två veckor. Vi ska göra ett totalt brott mot det franska systemet som styrt i 30 år men misslyckats lösa medborgarnas problem. Vi kommer att vinna.

Macron sträcker båda händerna i luften. Det är nästan så att man tror att han är president. Men han får hålla sig till den 7 maj då den andra valomgången hålls.

ARTIKELN HANDLAR OM