Donald Trump – USA:s nye president

Svenska FN-ambassadören träffar Donald Trump

Lunchar med Säkerhetsrådet i Vita huset

Av: 

Torbjörn Ek

Margot Wallström tillsammans med Sveriges FN-ambassadör Olof Skoog.
Margot Wallström tillsammans med Sveriges FN-ambassadör Olof Skoog.

NYHETER

WASHINGTON. Sveriges FN-ambassadör Olof Skoog ska träffa Donald Trump idag.

Presidenten bjuder FN:s säkerhetsråd på lunch i Vita huset.

– Mycket bra lunch med president Trump, twittrade Skoog efteråt.

Torsk och ostsufflé stod på menyn. Förhoppningsvis blir ostsufflén inte den mest solida del av besöket i Vita huset, skämtade en av toppdiplomaterna som New York Times varit i kontakt med.

Mötet i Vita huset blir första gången som Donald Trump träffar de 14 diplomaterna i FN:s säkerhetsråd. Då ingår representanter för Ryssland och Kina, som lär vara angelägna om att diskutera såväl läget i Syrien som Nordkorea.

Och det blir första gången som Säkerhetsrådet bakom stängda dörrar får möjlighet att ta tempen på Donald Trumps inställning till FN.

Drar ner på bistånd

Trump som under valkampanjen varit tydlig med sitt budskap om ”Amerika först” och varit öppet negativ till internationella samarbeten som klimatavtalet. Sedan han kom till makten har USA dessutom dragit tillbaka bidrag till FN:s befolkningsfond och signalerat betydande nedskärningar när det gäller internationellt bistånd.

Lunchen med Donald Trump är en del av en en heldag i Vita huset, arrangerad av USA:S FN-ambassadör och ordföranden i Säkerhetsrådet, Nikki Haley.

”Visar att han är villig att lyssna”

Under dagen ska diplomaterna, där Sveriges FN-ambassadör Olof Skoog ingår, också träffa kongressledamöter och andra makthavare, uppger New York Times.

– Att han tar sig tid, speciellt den här veckan med så mycket annat på spel, och har ett samtal med Säkerhetsrådet är ett tecken på att han är villig att lyssna på dem. Det är uppriktigt förvånande. Det vittnar om Nikki Haleys ökande betydelse inom administrationen, säger tidigare FN-ambassadören Nancy Soderberg till New York Times.

Efter lunchen twittrade Olof Skoog om mötet med presidenten:

”Mycket bra lunch för säkerhetsrådet med president Trump i Vita huset. Ser enormt potential för FN och samtycker till att arbeta hårt för att förbättra konfliktlösning” skriver den svenska FN-ambassadören.

ANNONS EXTERN LÄNK

Jämför lån med Advisa - låna pengar enkelt och sänk din ränta

Advisa

LÄS OCKSÅ

FAKTA: Vad har Donald Trump rätt att bestämma? Vi reder ut!

Publisert:

LÄS VIDARE

Nu börjar Trumps krig mot FN

ÄMNEN I ARTIKELN

Donald Trump – USA:s nye president

Donald Trump

FN:s säkerhetsråd

Nikki Haley

Olof Skoog

Nordkorea

Ryssland