Här får amerikanska bombaren oväntat besök

Det amerikanska försvarsdepartementet har släppt bilder från en pågående övning över Östersjön.

En formation med amerikanska stridsflygplan, bland annat ett strategiskt bombplan av modell B-52H, fick oväntat besök av ett ryskt jaktplan.

De amerikanska flygplanen ingår i den stora övningen Baltops 2017, där svenska förband också deltar.

Den stora militärövningen Baltops 2017 pågår just nu i södra och mellersta Östersjön. Övningen har ett stort deltagande med 14 olika nationer. Bland annat medverkar Sverige och Finland samt ett flertal NATO-länder, med USA och Storbritannien i spetsen.

”Öva internationell samverkan”

Enligt svenska Försvarsmakten deltar cirka 5 000 personer, ett 50-tal fartyg samt ett 50-tal stridsflygplan och helikoptrar i övningen. Sverige deltar med korvetter och minröjningsfartyg ur Tredje och Fjärde sjöstridsflottiljen, en ubåt från Första ubåtsflottiljen samt logistikstöd från bland annat Marinbasen.

– Vi får möjlighet att kunna träna i en större organisation och att öva internationell samverkan, säger Rickard Wissman, vakthavande kommunikatör på Försvarsmakten.

Övningen äger övervägande rum till sjöss, men amfibieoperationer genomförs också i Lettland, Tyskland och Polen.

– Vi övar bland annat ytstrid, ubåtsjakt och luftförsvar. Vi övar tillsammans, för vi löser ju konflikter tillsammans, säger Jimmie Adamsson, informationschef vid Tredje sjöstridsflottiljen.

Ryskt jaktplan dök upp

Det amerikanska försvarsdepartementet har släppt dramatiska bilder från övningen när ett ryskt jaktplan av modell Su-27 Flanker lade sig vid sidan om ett amerikanskt bombplan.

Jimmie Adamsson känner till bilderna.

– Men det är i sig inget konstigt. Det är en del i spelet att visa att vi har koll på varandra, säger han.

Rysk statlig media uppgav att SU-27:an lyfte vid 7-tiden under fredagsmorgonen och rapporterade att jaktplanet hade följt den amerikanska B-52:an en liten bit.

Övningen Baltops 2017 inleddes den 4 juni och är planerad att hålla på till den 16 juni.

Publisert:

LÄS VIDARE