Sprängdegen på tågräls flyttad – avspärrningen hävd

avMaja K Nilsson

NYHETER

All tågtrafik stoppades på polisens begäran efter att man på förmiddagen misstänkte att en skarp sprängladdning låg på tågrälsen i Nyköping.

På eftermiddagen kom uppgift om att sprängladdningen var en påse med sprängdeg.

En förundersökning om brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor har inletts.

Foto: Pontus Stenberg

Tågtrafiken stoppades till och från Nyköping central på tisdagen och området har spärrats av efter att ett misstänkt föremål hittats på tågrälsen nära centralen.

Polisen misstänkte att det rörde sig om en sprängladdning.

– Första polispatrullen på plats gjorde bedömningen att det kunde röra sig om en skarp sprängladdning. Bilder på föremålet har skickats till nationella bombskyddet för bedömning, säger Björn Öberg, polisens presstalesperson.

Stationshus och vandrarhem evakuerades

I väntan på nationella bombskyddets bedömning stängdes trafiken på Norra Bangårdsgatan av och stationshuset och ett närliggande vandrarhem evakuerades.

– Ett område på 1000 meter från föremålet kan komma att spärras av, allt för att säkerställa så att ingen kan komma i närheten, säger Björn Öberg.

På eftermiddagen gick polisen ut med att det misstänkta föremålet var en påse med sprängdeg, skriver SVT Sörmland.

Sprängladdningen har flyttats

Nationella bombskyddet var under dagen i kontakt med polispatruller på plats och beslut togs om att sprängdegen kunde flyttas för vidare undersökning.

Nationella bombskyddet bedömde att sprängdegen inte kunde explodera.

Tågstoppet och avspärrningarna hävdes klockan 14 och polisen har inlett en förundersökning om brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor har inletts.

ARTIKELN HANDLAR OM