Wallström ryter till mot Ryssland om våld mot homosexuella

Av: Martin Schori

Publicerad:
Uppdaterad:

Efter uppgifterna om systematisk förföljelse av homosexuella i Tjetjenien ryter Sverige till mot Ryssland.

Ryske ambassadören har kallats upp till UD och utrikesminister Margot Wallström har tillsammans med flera andra utrikesministrar skickat ett brev till Sergej Lavrov.

– Jag kommer personligen att göra vad jag kan för att den här frågan inte ska komma i skymundan, säger Wallström.

1 av 2 | Foto: Lotte Fernvall
Margot Wallström och Sergej Lavrov vid ett tidigare möte.

Det var den ryska tidningen Novaja Gazeta som avslöjade situationen för hbtq-personer i den ryska delrepubliken Tjetjenien. Homosexuella män ska ha utsatts för tortyr, förföljelse och misshandel.

Nu kräver Sveriges utrikesminister Margot Wallström att Ryssland sätter press på Tjetjenien – vars regim är allierad med Kreml – om att stoppa förföljelsen. Tillsammans med Storbritanniens, Frankrikes, Tysklands och Nederländernas utrikesministrar har Wallström skickat ett brev till Rysslands dito Sergej Lavrov.

"Vi är djupt oroade av det stora antalet rapporter om att homosexuella har förföljts och några till och med dödats av delstatsmyndigheter på grund av sin sexuella läggning", skriver de i brevet.

Sverige har också kallat upp Rysslands ambassadör till utrikesdepartementet.

– Vi kommer att fortsätta driva på för att EU ska engagera sig och samtidigt kräva att den ryska regeringen agerar. Vi kommer också att fortsätta vårt redan omfattande stöd till det ryska civilsamhället, som innefattar stärkande av respekten för hbtq-personers rättigheter, säger Margot Wallström.

– Brevet till utrikesminister Lavrov är ett av flera initiativ på sistone för att försöka stoppa hetsjakten på homosexuella i Tjetjenien.

Träffade Kadyrov

Lavrov träffade Tjetjeniens president Ramzan Kadyrov tidigare i april. Efter det har inget hänt, enligt Wallström, vilket hon beskriver som ”oroande”.

"Med anledning av att färska rapporter indikerar att förföljelse av homosexuella fortfarande pågår uppmanar vi den ryska regeringen att utreda de fruktansvärda rapporterna och att garantera säkerheten för de aktivister och journalister som utreder övergreppen”, skriver utrikesministrarna.

Alvi Karimov, talesperson för den tjetjenska regeringen, har tidigare förnekat uppgifterna om förföljelse, med hänvisning till att det inte finns några homosexuella i landet.

Torterades

– Vi kan inte gripa eller förtrycka människor som inte existerar. Skulle det finnas sådana människor i Tjetjenien skulle rättsväsendet inte behöva göra någonting med dem eftersom deras familj skulle skicka dem till en plats de aldrig kan återvända från, säger han till ryska nyhetsbyrån Interfax.

Det finns dock uppgifter om att Kadyrov önskat att Tjetjenien är ”rensat” på homosexuella senast den 29 maj i år, samt att polisen uppmanat föräldrar till hbtq-personer att döda sina egna barn – annars gör regeringen det.

Efter uppgifterna har vittnesmålen strömmat in till ryska hbtq-organisationer.

– Jag blev slagen med en slang och utsatt för elchocker. De ville att jag skulle erkänna att jag är homosexuell, berättar en man som hört av sig till en hjälplinje.

Läs brevet:

1 av 2
Publicerad:

LÄS VIDARE