May: Valet hålls som planerat

NYHETER

– Saker och ting måste förändras, säger premiärminister Theresa May efter det tredje terrordådet i Storbritannien på lika många månader.

Men hon understryker att parlamentsvalet på torsdag hålls som planerat.

1 av 5 | Foto: Andrew Matthews
Theresa May höll ett tal på söndagsförmiddagen.

Efter nattens dåd vid London Bridge säger May att attackerna är sammanlänkade av en ”ond ideologi”, en ”perversion av islam”.

– Det är som vi alla vet den tredje terroristattacken (i Storbritannien) på tre månader, säger hon i ett direktsänt tal på Downing Street.

Hon tillägger att det hade kunnat vara ännu fler:

– Sedan attacken i Westminster i mars har polisen förhindrat fem terrorkomplotter.

Det började med att en skåpbil i hög fart körde in bland de gående på London Bridge vid 22-tiden i går kväll. Skåpbilen fortsatte sedan söderut mot Borough Market. De misstänkta lämnade fordonet och knivhögg människor, bland annat en polis som fick allvarliga men inte livshotande skador.

Polisen sammanfattar att antalet döda har stigit till tio, varav tre är de misstänkta gärningsmännen. De misstänkta bar vad som såg ut som bombbälten, men som var attrapper.

Efter terrorbomben i Manchester häromveckan ställdes partiernas kampanjaktiviteter in under flera dagar. Nu är det bara fyra dygn kvar till parlamentsvalet, men de stora partierna – däribland Labour, SNP och styrande Tories – meddelar ändå att nationellt kampanjande pausas under söndagen. På lokal nivå fortsätter dock valrörelsen.

Val på torsdag

Och sedan en del börjat spekulera i att valet kan komma att skjutas upp understryker May att det kommer att äga rum som planerat.

Arbetet mot extremism och terrorism behöver dock förändras enligt Theresa May.

– Saker och ting behöver förändras, säger hon och presenterar fyra punkter där Storbritannien måste arbeta extra hårt.

Det gäller bland annat begränsningar på internet för att minska extremismen, det gäller terrorismens ”säkra platser” i den verkliga världen, där hon betonar vikten av att fortsätta kampen mot terrorister i Irak och i Syrien. Och det gäller kampen mot terrorister på hemmaplan, i Storbritannien, där hon menar att för lite gjorts hittills.

Londonpolisen fortsätter med intensivt utredningsarbete bland annat på attackplatserna vid London Bridge, men meddelar att man i nuläget är övertygad om att det inte var fler än tre angripare som utförde dådet.

48 skadade personer har förts till minst fem olika sjukhus, uppger Londons ambulanstjänst. Andra skadade har också behandlats på plats.

Enligt BBC:s reporter som befann sig på London Bridge vid händelsen körde den vita skåpbilen i cirka 80 kilometer i timmen.

Stängda stationer

Polisen fick det första larmet klockan 22.08 (23.08 svensk tid) om att ett fordon körts in bland fotgängare vid London Bridge. Larmet om knivskärningar vid Borough Market behandlades till en början som en separat händelse.

Järnvägs- och tunnelbanestationerna som heter London Bridge stängdes på polisens begäran, och förblir stängda tills vidare.

Det finns inga uppgifter om att svenskar finns bland de drabbade, men ambassaden följer utvecklingen, uppger UD:s presstjänst för TT. Bland andra Australien och Frankrike har meddelat att man har medborgare bland de skadade.

Ett telefonnummer för personer som är oroliga för sina anhöriga i samband med dådet har öppnats. Facebook har aktiverat den funktion som gör att människor i närheten av attacken kan markera att de är i säkerhet.

Vittnen som har bilder eller filmer på händelserna uppmanas att ladda upp dem på polisens sajt.

FAKTA

Tidigare dåd i Storbritannien

Efter Långfredagsavtalet om Nordirland 1998 var Storbritannien under några år relativt förskonat från terrorkonspirationer. Men det ändrades i mitten av 00-talet.
2005, 7 juli: Fyra brittiska självmordsbombare, inspirerade av al-Qaida, utför attacker mot tunnelbanetåg och bussar i London. Över 50 människor dödas, fler än 700 skadas.
2009, mars: Två soldater skjuts till döds utanför en arméförläggning i Nordirland när de går ut för att ta emot en pizzaleverans. Real IRA, en utbrytargrupp från den numera icke krigförande Irländska republikanska armén, tar på sig attacken. Två dagar senare skjuts en polis ihjäl av en annan utbrytargrupp. Dåden väcker farhågor om att våldet återigen är på väg att blossa upp i Nordirland.
2013, 22 maj: Soldaten Lee Rigby huggs ihjäl av två män nära en arméförläggning i London. Vittnen säger att männen uppmanade dem att filma och skrek "Allahu akbar" (Gud är större).
2016, 16 juni: Den brittiske parlamentsledamoten och Labourpolitikern Jo Cox skjuts till döds av högerextremisten Thomas Mair. Han döms senare till livstids fängelse.
2017, 22 mars: Fem människor dödas och över 50 skadas när 52-årige britten Khalid Masood kör på ett stort antal människor på Westminster Bridge i London.
2017, 22 maj: 22 människor dödas när en sprängladdning utlöses efter en konsert med den amerikanska stjärnan Ariana Grande i Manchester.
Källa: AFP

FAKTA

Så hanteras en attack i London

Londonpolisen har beväpnade poliser som inom en kvart ska kunna nå alla delar av staden. Dessutom finns antiterrorstyrkan, som består av drygt 100 elitpoliser med förstärkningsvapen som bland annat kan vinschas ned från helikopter eller sättas in via snabbåtar. Styrkan, CTSFO, ska kunna slå mot komplicerade terrorattacker där exempelvis byggnader belägras.
Cobra, Cabinet office briefing room A (kabinettens informationsmöteslokal A), beskrivs som ett nödråd, där högprioriterade frågor diskuteras över regeringens departementsgränser på Downing Street. Mötet koordinerar regeringens och myndigheters hantering.
Den militära specialstyrkan SAS antiterrorenhet kan under vissa förutsättningar sättas in. Även brittiska underrättelsetjänsten MI5 uppger på sin sajt att den varit inblandad i insatser mot terrorhot både inom och utanför landet.
Källor: The Guardian, The Telegraph, MI5