Solig första maj – och sedan blir det ännu varmare

Av: Alexandra Carlsson Tenitskaja

Publicerad:
Uppdaterad:

Har du liksom många andra svärande huttrat de senaste veckorna och allvarligt funderat på att flytta till varmare breddgrader?

Försök att stå ut fram till 1 maj – då för våren äntligen sitt intåg i stora delar av Sverige.

Foto: Johnér

Nästa vecka kommer stora delar av landet äntligen att få möta vårsolen. Men först blir det några dagar med fortsatt låga temperaturer och duggregn.

– Under fredagen blir det fortsatt växlande molnighet och en hel del kraftiga skurar över Svealand och södra Norrland, men det klarnar upp, säger Erik Rindeskär, meteorolog på vädertjänsten Foreca.

Öland och Gotland kan redan nu få en hel del sol och 10-12 grader.

Valborgsvädret: sol – eller snöblandat regn

De som bor i Gällivare och Kiruna har en riktig fin lördag och valborg att se fram emot, med strålande sol. I övriga landet förväntas ytterligare lite duggregn, men väderläget kring valborgsmässoafton är ännu lite av ett frågetecken. Ett oberäkneligt lågtryck ställer till det en del.

– Prognoserna är extremt osäkra. Sådana här lågtryck är svåra att förutspå. I går visade kartorna snöblandat regn, men det skulle lika gärna kunna bli 8 till 10 grader plus och strålande sol, säger Erik Rindeskär.

Bäst chans just nu för en finvädersvalborg har boende på västkusten samt Blekinge och Skåne. I övriga landet kan det slå åt båda hållen.

– Vi kan räkna med svajiga prognoser ett tag till. Det är ju tråkigt att det ska vara så osäkert väderläge just på valborg, eftersom det är en helg då vädret spelar så stor roll. De här lågtrycken kommer lite då och då men nu var det lite taskig tajming, säger Erik Rindeskär.

Vi kan vänta oss vårvecka

Ni som tänker er ut för att demonstrera på första maj kan glädjas över att parapylerna kan stanna hemma.

I såväl Götaland som Svealand och sydligaste Norrland blir det riktigt soligt och fint med temperaturer upp till 15 grader.

Även Skåne och västkusten bjuds på sol men dock några grader lägre temperatur.

Faktiskt är första maj-solen bara en försmak på det som väntar nästa vecka. På fredagen förväntas delar av Småland få så mycket som 21 grader i kombination med strålande sol.

– Ja, det är ju inte skrivet i sten, men så ser prognoserna för Småland ut nästa fredag, säger Erik Rindeskär.

Ovanligt kallt i april

Även övriga landet har goda solchanser nästa vecka, men med något lägre temperaturer,

Enligt Erik Rindeskär har vi ända sedan den 12 april haft väder som är ”kallare än normalt” för årstiden.

Så nu är vi mer än värda lite härlig och efterlängtad sol.

Publicerad:

LÄS VIDARE