Aftonbladet granskar hedersförtryck

Polisen misstänker: Flera självmord är påtvingade

Av: 

Lisa Röstlund

Joachim Kerpner

NYHETER

Ett antal unga tvingas ta livet av sig varje år av hedersskäl, uppger polisen.

Men hittills har ingen förövare fällts, enligt regionpolischef Carin Götblad.

I Aftonbladets granskning av 200 rättsfall med hedersmotiv uppmanas tre unga flickor att ta sina liv:

– Hämta en kniv i köket och ta ditt eget liv. Så slipper vi göra det, säger en storebror till en 17-årig flicka.

Polisen har sett många självmord som man misstänkt varit påtvingade, enligt Carin Götblad. Fall från balkonger, men även personer som tvingats hänga sig.

– Vi har haft flera sådana fall genom åren. Någon eller ett par per år i landet, och då är det lågt räknat. Man säger ingenting och det är väldigt svårbevisade brott. Så vitt jag kan se har man inte lyckats komma till en enda fällande dom, säger Götblad.

Målsägandebiträdet Ulrika Rogland, som drivit flera balkongfall med misstänkt hedersmotiv, känner inte heller till någon fällande dom. Men hon konstaterar att det finns ett rättsfall från 2015 – ett av fallen som förekommer i Aftonbladets granskning – som tangerar ämnet.

Mannen dömdes

Kvinnan som kastades från balkongen på sjätte våningen i Södertälje natten mellan 9 och 10 februari 2013 överlevde fallet, och kunde efteråt vittna om vad som hänt. Hon mindes att den 29-årige maken bar henne ut på balkongen. Hon kom ihåg att hon hade ont och inte kunde tala. På balkongen kände hon att maken roterade henne. Sedan var allt svart, tills hon vaknade upp på sjukhus.

Paret hade tidigare talat om skilsmässa. Anhöriga till familjen vittnade om att den 29-åriga mannen inte accepterade det. För honom var det enligt familjen ”en fråga om kultur, heder och rykte”. Han ska tidigare ha sagt att ”du lämnar mig inte levande”.

Maken hävdade att kvinnan hade hoppat självmant. Domstolarna värderade parets utsagor väldigt olika: tingsrätten gav nio års fängelse, hovrätten friade mannen helt, medan Högsta Domstolen i november 2015 dömde honom till 14 års fängelse för försök till mord.

Om inte kvinnan överlevt hade även detta kunnat bli ett ouppklarat mord, maskerat till självmord. Förenta nationernas befolkningsfond, UNFPA, kom år 2000 med uppskattningen att runt 5 000 kvinnor varje år hedersmördas i världen. Jeffrey Bates vid UNFPA beskriver att det i praktiken är omöjligt att veta, och påpekar att många hedersmord enbart registreras som dödsfall i länder där det är lagligt. Dessutom finns ett stort mörkertal i fall som ser ut som självmord:

– I många fall saknas information som skulle kunna identifiera ett dödsfall som hedersmord, när man analyserar utredningar och akter om självmord, säger Bates.

Uppmanas ta sitt liv

Aftonbladets granskning av 200 rättsfall avslöjar inga mord maskerade till självmord. Men vi hittar tre fall, där unga flickor uppmanas att ta sina liv.

  • En 17-årig flicka ringer polisen efter att ha misshandlats av två bröder. De misstänker att hon haft kontakt med en pojke. När hon gråtande vänder sig till modern misshandlas hon av henne också. Modern anser att hon har smutsat ned äldste broderns heder och säger: ”Du är död för mig”. En av bröderna uppmanar flickan att hämta en kniv i köket och ta sitt eget liv, ”så slipper vi göra det”.
  • Fadern exploderar när han tror att dottern haft kontakt med en kille: ”Säg ett sätt som du vill dö på, som gör att det ser ut som ett självmord, så folk kommer att tro att du tagit ditt eget liv och som inte kan kopplas till att vår familj har gjort något. Du har två dagar på dig.” Hennes död måste verka naturlig. Hon föreslår själv att familjen ska ta henne tillbaka till Syrien och döda henne där så att de kan säga att hon dött i kriget. Hon vill ändå inte leva det kontrollerade liv som hennes pappa styr, säger 19-åringen.
  • Föräldrarna får veta att en 17-årig flicka har en pojkvän. Mamman börjar kalla henne för hora, föräldrarna hotar ta sina liv och mamman säger att flickan gärna kan ta sitt liv, eftersom familjen inte behöver henne. Flickan berättar att föräldrarna hotat döda pojkvännen ”inom två veckor”, och säger att de kontaktat en kusin till henne som är våldsam och kriminell, för att han ska skada hennes pojkvän. För socialtjänsten berättar hon att hon varit deprimerad sedan sjunde klass, och försökt ta sitt liv en gång. Då hamnade hon på sjukhus och mamman undrade: ”Varför dör du bara inte?”.

Totalt i vår granskning av 200 rättsfall med hedersmotiv ser vi en självmordsrisk i 15 procent av fallen. Det handlar om 31 utsatta ungdomar — 27 flickor och fyra pojkar — som gjort självmordsförsök, haft självmordstankar eller uppvisat självskadebeteende, på grund av den hedersrelaterade stress som familj och släkt utövar.

Kickis Åhré Älgamo, polis.

Mord maskeras som självmord

Kickis Åhré Älgamo, polis med stor erfarenhet av hedersvåldsutredningar, har träffat fler unga tjejer som försökt att ta sina liv:

– De säger att de vill ha kontroll på sin egen död, de vill veta när de ska dö. För de är så övertygade om att de ändå kommer att dö.

Åhré Älgamo utbildar ibland poliskollegor i hur de ska hantera hedersvåld. Hon menar att om familjen hävdar att det var ett självmord så bör man inleda en brottsutredning, göra avspärrningar och hämta folk till förhör, i stället för att starta en dödsorsaksutredning:

– Om ingångsvärdet är självmord hinner spåren försvinna, om man först senare omrubricerar till mord, säger hon.

Ulrika Rogland, jurist.

Ulrika Rogland konstaterar att det är väldigt svårt att avslöja påtvingade självmord. Men hon tycker sig se ett möjligt mönster.

För det första bör polisen undersöka om den döda nyligen har gjort något som familjen inte accepterar. För det andra bör utredarna notera om en stol står vid balkongräcket. Det är vanligt, enligt Rogland:

– Man kan ju ha uppmanat flickan att ställa fram den där stolen, ibland har man då kanske puttat henne över kanten.

Kickis Åhré Älgamo hävdar att mord ofta maskeras som självmord när den döde var homosexuell:

– I hederskontexten finns bara heterosexuella, allt annat är en oerhörd skam. I de fallen hävdar man ofta att det är självmord, eftersom det inte får avslöjas att det är ett mord. För då framkommer också att släkten är "smutsig", med homosexualitet och lesbiskhet.

I vår undersökning föreslår en flicka att familjen ska ta henne till Syrien och döda henne. Varför?

– Jag vet inte. Men det får mig att tänka på flickor som har begått terrordåd för att de samtidigt vet att familjen vill att de ska dö. De får en positiv martyrstämpel, samtidigt som familjens vanärade heder återupprättas. Det är känt från kriget i Tjetjenien, från tamilska tigrarna i Sri Lanka och från PKK i Turkiet.

ANNONS

Munskydd, Covidtester och mycket mer till bra priser – och SNABB leverans hem till dörren!

Extern länk från Meds

Köp nu

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Aftonbladet granskar hedersförtryck

LÄS VIDARE

Är du utsatt för hedersvåld? Här finns hjälp

ÄMNEN I ARTIKELN

Aftonbladet granskar hedersförtryck

Kickis Åhré Älgamo

Hedersvåld

Carin Götblad