Senaten kräver att Flynn lämnar ut ryssdokument

Foto: REUTERS
Michael Flynn.
NYHETER

Senatens underrättelseutskott kräver att den tidigare nationella säkerhetsrådgivare Michael Flynn lämnar in dokument från sina möten med ryska tjänstemän – handlingar som begärdes i slutet av april.

Något som hans advokat vägrar lämna ut om inte Flynn får åtalsfrihet.

Kravet kommer efter att Flynns advokat, Robert Kelner, sagt till senaten att han inte kommer lämna ut några handlingar om Flynns samröre med Ryssland efter senatens begäran som gjordes den 28 april.

Flynn och flera andra medarbetare, både i tidigare och nuvarande Trump-administrationen, har blivit ombedda att lämna in eventuella dokument som kan knytas till senatens Rysslands-utredning.

Utredningen ska bland annat ta reda på om Flynn eller andra Trump-medarbetare haft en otillåten kontakt med den ryska regeringen under presidentvalskampanjen och/eller i övergångsperioden efter valet.

Flynn vill ha åtalsfrihet

Den tidigare nationella säkerhetsrådgivaren Michael Flynn tvingades avgå i mitten av februari – efter bara 24 dagar på jobbet. Detta skedde efter att det framkommit att han inte varit helt ärlig med vice president Mike Pence gällande sina kontakter med Rysslands USA-ambassadör Sergej Kislyak och deras telefonsamtal om att häva sanktionerna mot Ryssland.

Enligt källor till nyhetssajten Politico ska Flynns advokat ha vägrat att lämna ut dokumenten så vida senaten inte kan garantera Flynn åtalsfrihet.

Det var i mars som advokaten meddelade att Flynn hade ”en historia att berätta” men att ”ingen förnuftig person skulle gå med på att bli utfrågad av utskottet utan försäkran om att inget orättvist åtal kommer att väckas”.

Senatens underrättelseutskott har dock sagt nej till att ge Flynn åtalsfrihet.

Trappat upp utredningen

Begäran sker i samband med att utredarna i senaten påskyndat utredningen efter månader av grundarbetet samt bara några dagar efter att den nu avskedade FBI-chefen James Comey varnade senaten för att underrättelsemyndigheten FBI hade trappat upp sin egen undersökning.

Flynns advokat avböjde att kommentera för CNN på onsdagskvällen.

Även den tidigare Trump-rådgivare Carter Page ska också blivit ombedd att lämna in dokument till utskottet men antytt att han inte kommer att samarbeta.