Rymden

USA:s rymdförband: Skrotraketen har kraschat

Av: 

Johan Edgar

August Håkansson

NYHETER

Delar av den kinesiska skrotraketen har slagit ned, bekräftar det amerikanska rymdförbandet.

Enligt kinesiska myndigheter kraschade den i Arabiska havet i Indiska oceanen, rapporterar AFP.

”Alla som har följt Long marchs 5bs resa kan slappna av. Raketen har slagit ned”, skriver Space-track på Twitter.

Space-track, ett forskningsprojekt inom det amerikanska rymdförbandet, bekräftar nu att raketdelarna har slagit ned på jorden, väster om Maldiverna i Indiska oceanen.

Det finns inga uppgifter om personskador.

Kinesiska myndigheter bekräftar uppgifterna, rapporterar nyhetsbyrån AFP. Enligt kinesiska medier brann det mesta av raketen upp innan nedslaget.

Snurrade 30 varv runt jorden

En frenetisk jakt pågick under lördagskvällen för att försöka utröna var det kinesiska rymdskrotet skulle slå ner. Men raketens enorma fart gjorde det svårt att beräkna nedslaget förrän någon timme innan det var dags.

Och då kunde man bara se vilken kontinent som var i farozonen. Forskarna hade satt ett 48 timmar långt tidsfönster då nedslaget skulle ske.

– Under den tiden går den jorden runt 30 varv, sa Jonathan McDowell, rymdexpert vid Harvard, till CNN.

– Den flyger 3 000 mil i timmen. Så är du en timme fel i att gissa när den landar så är du 3 000 mil bort.

Under lördagen fångades raketens bana i teleskop över Rom, till höger om Jupiter.

Enligt den kinesiska rymdstyrelsen återinträdde raketen i jordens atmosfär vid 04.30 vid östra Medelhavet nära Cypern.

Raketen i Saudiarabien.

Foto: Skärmdump från Twitter

30 meter lång och fem meter bred

Det var den 29 april som Kina sköt upp en raket med den första modulen till det som ska bli en rymdstation. Det är en del av hjälpraketen som förde upp modulen som nu har kraschat.

Long march 5b hamnade efter uppskjutningen i omloppsbana runt jorden och den cirka 30 meter långa och fem meter breda raketen drogs in mot jordens atmosfär.

USA söder om New York, Sydamerika, Afrika, Australien, delar av Asien och södra Europa var alla i riskzonen för att drabbas av fallande delar av skrotraketen.

Men lägst odds i rymdlotteriet var att delarna landar i havet, sannolikt Stilla havet.

– Risken för förödelse eller att den träffar någon är ganska liten – inte obefintlig, det kan hända – men risken för dig att bli träffad är otroligt liten, sa Jonathan McDowell till CNN.

– Om du vill slå vad om var något ska landa på jorden, så satsar du på Stilla havet, eftersom det omfattar störst yta på jorden. Så enkelt är det.

Långt rör träffade afrikansk by

För ett år sedan föll en annan närmast identisk kinesisk skrotraket tillbaka till jorden. Det var då den största rymdfarkost som störtade okontrollerat mot jorden sedan en rysk rymdstation 1991.

Först trodde man att den kinesiska raketen hade landat utan att ha orsakat några materiella skador i Atlanten.

Men rapporter om ljudbangar och fallande metall från himlen kom snabbt från Elfenbenskusten. Raketen föreföll ha brutits sönder över byn Mahounou innan den kraschade i havet.

Man hittade också ett 12 meter långt rör från raketen i byn. Inga människor skadades i nedslaget.

Raketrör i byn Mahounou.

Foto: Twitter

Det finns inga uppgifter om att någon människor fått sätta livet till på grund av fallande rymdskrot. Den enda levande varelse som dokumenterat dött av metalldelar från rymden är en ko på Kuba 1961.

Men det finns ett antal händelser genom åren som fått uppmärksamhet. Följande genomgång är från Washington Post:

1969 skadades fem personer ombord ett japanskt fraktfartyg i Japanska havet längs med Sibiriens kust när ett oidentifierat föremål föll från himlen. Sovjetiska fartyg anlände snabbt för att söka efter det mystiska vraket.

En atomdriven sovjetisk satellit föll ner i nordvästra Kanada 1978. En enorm operation inleddes för att söka efter alla radioaktiva smådelar. Kanada skickade en mångmiljonnota till Moskva. De betalade hälften av det begärda beloppet.

NASA:s första rymdstation Skylab föll sönder under återinträdet 1979 och spridde delar över jordbruksfält i västra Australien. ”Det bästa fyrverkeri man någonsin sett”, sa en pensionerad bonde i tv efteråt.

Träffad av raketdel på axeln

En tidig helgmorgon 1987 i norra Kalifornien vaknade en pensionerad flygmekaniker av ljud som lät som skottlossning utanför sitt sovrumsfönster. Senare samma dag hittade han en drygt två meter lång bit metallskrot på en bakgata i närheten. Forskare från flygvapnet som utredde händelsen drog slutsatsen att det handlade om en bit av en sovjetisk raket. ”Det är spännande”, sa en granne till AP.

Lottie Williams tog en tidig morgonpromenad med vänner i Tulsa, Oklahoma 1997 när något som såg ut som stjärnfall uppenbarade sig på himlen. Den slog ner på hennes axel, så lätt att hon knappt kunde känna det. Enligt forskare var det en pytteliten del av en amerikansk Delta II-raket. ”Det var en av de konstigaste saker jag varit med om”, sa Williams i radio efteråt.

När rymdfärjan Columbia bröts sönder inför landning 2002 och tog livet av sju astronauter regnade delar över östra Texas och Louisiana. Totalt återfann man cirka 84 000 delar. En vrakdel slog ner genom taket på en tandläkarmottagning.

ANNONS EXTERN LÄNK

SOMMAR-REA hos Cervera: Upp till 30-50 % på massor av varor!

Cervera

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Rymden

LÄS VIDARE

Kinesiska skrotraketen väntas krascha i helgen – ingen vet var

ÄMNEN I ARTIKELN

Rymden

Kina