Expolis i ledartröja i New Yorks borgmästarval

Av:  TT

Han har varit polis i 22 år och skrivit historia som stadsdelen Brooklyns första svarta ledare.

Nu har Eric Adams seglat upp som favorit i kampen om borgmästarposten i ”The Big Apple”.

– Ingen kan ifrågasätta mitt engagemang när det gäller att få slut på våldet i staden, dundrade Adams i en valdebatt nyligen.

Till skillnad från sina mer progressiva demokratiska partikamrater och många aktivister i proteströrelsen Black lives matter vill Adams inte minska polisens budget. Hans recept lyder: fler poliser på gatorna.

– När man börjar minska på budgeten, då försvinner ju polisen på hörnet, sade han nyligen enligt Business Insider och hävdade samtidigt att få svarta New Yorkbor egentligen vill att polisen får mindre resurser.

Kriminalitet viktigast

Brottslighet och gatuvåld är den fråga som New Yorkbor framhåller som viktigast när de nu går till primärval inför höstens borgmästarval. Detta trots att New York är ett av de områden i USA som drabbats värst av pandemin och en stad i stort behov av ekonomisk omstart.

Parallellt har mord och skottlossningar ökat dramatiskt. Public servicekanalen NPR rapporterade nyligen att antalet skjutningar i staden är 77 procent högre än vid samma tid i fjol.

Mot den bakgrunden kan 60-årige Adams dra fördel av sin bakgrund som frispråkig polis, delstatssenator och vald ordförande i Brooklyns stadsdelsnämnd.

Under valkampanjen har han ofta berättat historien om hur han som 15-åring greps för att ha inkräktat på privat område – och slogs av polis i häktet. Det sägs ha motiverat honom att vilja bli polis och förbättra kåren inifrån. Som vuxen var han bland annat med och grundade organisationen ”100 svarta poliser som bryr sig”.

Och i förra veckan fick Adams kampanj officiellt stöd av Terrence Floyd, bror till George Floyd som dödades vid ett uppmärksammat brutalt polisingripande i Minneapolis i fjol.

Matteentusiast och aktivister

Men startfältet är brett, valkampanjen smutsig och det är långt ifrån säkert att Eric Adams tar hem primärvalet, trots övertaget i opinionsmätningarna.

De främsta konkurrenterna är Kathryn Garcia, som tidigare varit renhållningskommissionär och under pandemin höll i det program som hjälpte behövande med livsmedel, samt Andrew Yang som är entreprenör, matematikentusiast och tidigare presidentaspirant.

Yang ledde under en period i mätningarna. I söndags visade han och Garcia upp en enad front mot Adams då de framträdde tillsammans – efter att Garcia inlett dagen med kampanjyoga på Times Square, rapporterar tidningen The New York Times.

Bland de mer vänsterorienterade kandidaterna finns Scott Stringer, som är revisionschef i det nuvarande stadsstyret samt Dianne Morales, som lett hjälporganisationer inriktade på unga och fattigdomsbekämpning. Advokaten och människorättsaktivisten Maya Wiley har också skapat rubriker – och kampanjade genom att rocka rockring i stadsdelen Lower East Side i söndags.

Giulianis stöd?

Den nuvarande borgmästaren, demokraten Bill de Blasio, har redan suttit två mandatperioder och kan därför inte väljas om.

Under tisdagen håller även Republikanerna primärval, men det är osannolikt att partiets kandidat vinner borgmästarvalet eftersom New York anses vara ett demokratiskt fäste.

Stadsborna har dock röstat fram karismatiska republikanska borgmästare. En namnkunnig sådan är Rudy Giuliani, som styrde staden under terrordåden den 11 september 2001 och senare blev rådgivare till dåvarande presidenten Donald Trump. Giuliani har, något motvilligt, gett visst stöd till Eric Adams. På tv-kanalen CBS fråga om vilken demokratisk aspirant han tycker bäst om svarade han:

– Adams pratar åtminstone om att få ner brottsligheten.

Sedan lade Giuliani snabbt till att han tänker rösta på Curtis Sliwa, republikansk radiopratare och grundare av den brottsförebyggande organisationen Guardian Angels.

Republikanernas primärval står främst mellan Sliwa och entreprenören Fernando Mateo.

Resultat kan dröja

Eric Adams var snabb med att svara på den tidigare borgmästarens utspel.

– Jag behöver inte – inte med stora bokstäver – Giulianis stöd och jag vill inte ha det, sade han.

Så återgick han till ett intensivt kampanjande som i söndags bland annat innefattade gudstjänst i en kyrka i Brooklyn och en picknick.

New York har inför primärvalen infört ett nytt valsystem där väljarna kan ranka upp till fem kandidater. Det anses komplicerat och farhågor om lågt valdeltagande har luftats. Det kan också leda till att valresultatet dröjer till den 12 juli, enligt medier.

Publisert: