Åkesson vill samtala med Sabuni: ”En konstruktiv ansats”

Jimmie Åkesson har kontakt med Ulf Kristersson och Ebba Busch om ett möjligt maktövertagande efter nästa val.

Nu riktar han också blicken mot Liberalernas Nyamko Sabuni.

– Hon säger en hel del intressanta saker som jag tycker att det finns anledning för oss att prata om, säger SD-ledaren.

Sverigedemokraterna växlar upp arbetet för att få till ett maktskifte inför nästa val. Partiet har format en ”äntringsstyrka” med tjänstemän som ska vara redo att förhandla fram SD-politik i en framtida regering.

Jimmie Åkesson har parallellt regelbunden kontakt med M-ledaren Ulf Kristersson och KD-ledaren Ebba Busch.

– Regeringsfrågan är en väldigt stor fråga och det är klart att vi berör den. Men det är inte så att vi skarpt diskuterar den. Samarbetet måste bottna i politiska reformer och en önskan om att byta ut en dålig regering.

Hur ser kontakten ut?

– I bland stämmer vi av saker på sms, till exempel. Vi har kontakt, säger Åkesson.

Detaljerad överenskommelse

Under en presskonferens på tisdagen gjorde SD-ledaren klart att han helst vill ingå i en majoritetsregering, de mest troliga samarbetspartierna är M och KD.

Åkesson kan acceptera att SD inte sitter i regeringen och inte har statsrådsposter – men då måste det finnas ett tydligt samarbete med en detaljerad överenskommelse som går att följa upp.

– Ingår vi inte i en regering då är det ännu viktigare att vi är överens om vad som ska göras och att man har en god relation, säger Åkesson till Aftonbladet.

L-ledaren Nyamko Sabuni.
L-ledaren Nyamko Sabuni.

Sågar Sabunis modell – men öppnar för samtal

Den samarbetsmodell som Nyamko Sabuni har öppnat för, att en kärna bestående av M, KD och L utgör regeringen som förhandlar med andra partier i riksdagens utskott, till exempel finansutskottet, sågar Åkesson helt.

– Det är inte alls intressant för oss naturligtvis, vi vill ju inte komma in från sidan. Då finns det ingen anledning för oss att vara med. Antingen sitter vi i opposition, eller så är vi en del i en samverkan.

Har du talat med Nyamko Sabuni efter L:s besked att öppna upp för samarbete med er?

– Jag har faktiskt inte det, men det är inte alldeles osannolikt att vi får en kontakt. I ”Lördagsintervjun” i P1 sa hon en hel del intressanta saker som jag tycker det finns anledning för oss att prata om. Hon verkar ha en konstruktiv ansats, vilket är väldigt positivt naturligtvis.

Presenterar kravlistan senare

Åkesson var ovanligt nedtonad under pressträffen om vilka krav han kommer ställa för att ett samarbete ska bli möjligt. Det är för tidigt att ställa krav och man måste gå in i ett samarbete med en kompromissvilja, sa han. Partiets kärnfrågor som migration, integration, lag och ordning kommer dock vara i fokus i den överenskommelse han vill ha.

När presenterar ni er kravlista?

– Vi kommer att presentera en valplattform i mars nästa år, det är vår kravlista kan man säga. Vi kommer också presentera ett mer detaljerat valmanifest. Ju fler som röstar på SD, desto mer SD-politik får man. Vi förväntar oss att vi får ett inflytande som står i proportion till vårt väljarstöd.

Nyamko Sabuni avböjer via sin pressekreterare kommentarer.

Publisert:

LÄS VIDARE