Amazon

Premiärerbjudande hos nätjätten: ”massiv kuk” och ”misshandel”

Av: 

Elle Kari Karlsson

NYHETER

Sverige fick fel flagga, en stekpanna listades som kvinnosak och en tröja fick ett våldtäktsnamn.

När Amazon öppnade sin svenska nätbutik hittade kunderna flera missar.

I dag gjorde näthandelsjätten Amazon entré i Sverige.

Under morgonen har ett flertal missar upptäckts, varav några förmodligen kan härröras till att översättningen gått lite snabbt.

Några av de olyckliga översättningarna är ”raps” som blev ”våldtäkt”, Lego saluförs som ”bepansrad misshandel” och ett gratulationskort med en tupp säljs som ”massiv kuk”.

Gratulera dina vänner – med en massiv kuk

”Äntligen kan jag gratulera mina kompisar med en massiv kuk. Tack Amazon!” skriver KDU-politikern Emil Moghaddam på Twitter.

Flera varor har fått en olycklig våldtäktstitel.

Fiskbete för mört och våldtäkt

Flera varor saluförs med våldtäktstitlar. Det är ordet ”raps” som översatts till "våldtäkt" i flera av produktnamnen.

Bakform för choklad, avföring och gåsvatten

Kanske inte något man vill använda för båda ändamålen.

Fel flagga när Amazon öppnade sin svenska sajt.

Fel flagga

Flera av Aftonbladets läsare har uppmärksammat att den svenska flaggan på sajten saknas – istället finns där en argentinsk.

Stekpanna: för kvinnor

Stekpanna – för kvinnor

En person som ville köpa en stekpanna av rostfritt stål märkte att den salufördes till en specifik målgrupp: kvinnor.

Några andra översättningsmissar från nätjätten är tights och andra sportkläder som säljs som ”glassmaskin” och en person som ville köpa en Xbox fick istället upp ett par skor.

Bolagets intåg på den svenska marknaden har mötts av delade åsikter, bland annat oro över hur det kommer att påverka svenska näthandlare och fysiska butiker.

Aftonbladet har tidigare rapporterat om regeringens inblandning i frågan. Enligt hemligstämplade regeringshandlingar framgick att Amazon och företrädare för Stefan Löfvens regering möttes ett flertal gånger under våren 2017. Bland punkterna på dagordningen var att Amazon var föremål för en granskning av svenska Finansinspektionen.

Amazon har kritiserats hårt genom åren för dåliga anställningsvillkor och för att anställda i USA har förbjudits att ansluta sig till fackorganisationer. Alex Ootes, vice vd för Amazons europeiska expansion slår ifrån sig kritiken. Han trycker istället på att de fått silverplatsen när tidningen Forbes utsåg världens bästa arbetsgivare.

– Det handlar om alla ifrån lagerarbetare till chefer. Vi har över 800 000 anställda, och majoriteten är super super glada och väldigt fästa vid företaget. Det är all data jag vet, säger han till TT.

Amazon: Jobbar för nödvändiga ändringar

”Vi vill tacka alla för att ni belyser dessa frågor och hjälper oss att genomföra ändringar och förbättra Amazon.se. Vi är väldigt glada över att ha lanserat i Sverige, men det är bara första dagen och vi är fast beslutna att förbättra kundupplevelsen”, skriver en talesperson för Amazon i en kommentar till Aftonbladet.

Företaget uppmanar vidare kunder att ge feedback när man upptäcker problem på produktsidor så att nödvändiga ändringar kan göras.

ANNONS

50% REA hos Åhléns! Se till att fynda dina favoriter från välkända varumärken.

Extern länk från Åhléns

Shoppa här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Nu har Amazon öppnat i Sverige

ÄMNEN I ARTIKELN

Amazon

Näthandel