Spritförbudet på krogen förlängs – och branschen rasar

Bara ett dygn före spritstoppet på krogen skulle sluta gälla kom socialministerns nya besked: förbudet förlängs till 24 januari.

Lena Hallengrens sena besked får restaurangbranschen att rasa – och nu kräver företrädare ytterligare ekonomiskt stöd.

– Jag tycker det här är oerhört nonchalant av regeringen, säger branschorganisationen Visitas vd Jonas Siljhammar.

Förbudet mot att servera alkohol på krogen efter klockan 20.00 förlängs till den 24 januari.

Det säger socialminister Lena Hallengren (S) till SVT på torsdagsmorgonen.

Förbudet, som gällt sedan julafton, hade tidigare ett slutdatum den 15 januari.

– Det ursprungliga beslutet fattades för inte så länge sedan, det har bara gällt i knappt tre veckor. Ska vi göra en bedömning utifrån det aktuella smittläget har vi behövt avvakta och förlänga med tio dagar, säger Hallengren.

Är du själv kritisk till att beskedet kommer så sent som en dag innan det ursprungliga förbudet löper ut?

– Det är klart vi alla vill ha långsiktiga förutsättningar. Samtidigt tror jag inte att vi vill ha den här typen av hårda, tuffa åtgärder längre än nödvändigt. Det handlar om att vi vill vänta in smittläget. Vi har flera beslut som löper ut den 24 januari och vi ser det som lämpligt att vi gör en samlad bedömning då om vilka åtgärder som i det läget behöver förlängas eller förändras.

Förbudet förlängs i nuläget fram till och med nästa söndag. Räcker det med tio dagar?

– Jag kan inte garantera det, men bedömningen nu med pandemin, smittläget och trycket på vården, är att vi behöver göra en förlängning. Den 24 januari har vi ett flertal andra åtgärder som löper ut. Om vi ska kunna göra en samlad bedömning måste vi återkomma om det då, men just nu är det tio dagar som gäller.

Branchen kritisk till förbudet

Branschorganisationen Visitas vd Jonas Siljhammar rasar mot att beskedet kommer så sent.

– Vi har den största respekten för att smittspridningen måste minskas. Men jag tycker det är oerhört nonchalant av regeringen att släppa det här beskedet via nyhetsmedier på torsdagsmorgonen, två dagar innan det träder i kraft. Det finns ingen dialog med branschen.

Beskedet ställer till det rejält för många av de krögare och restaurangägare som planerat sin verksamhet utifrån att förbudet skulle löpa ut i morgon, fredag.

– Att beskedet kommer så sent visar på att regeringen har mycket låg förståelse för företagen. Många företag har planerat utifrån att alkoholförbudet ska gälla från 22, nu måste de ställa om igen.

Kräver ytterligare stöd

Siljhammar pekar på att pandemin haft förödande konsekvenser för branschen – men sedan alkoholstoppet infördes blev konsekvenserna ännu större för restaurangnäringen, och han säger att branschen har tappat 73 procent av sin försäljning jämfört med samma period förra året.

– Många kämpar oerhört hårt och har fått säga upp personal eller jobbar ensamma. De stöd som kom i våras kom skyndsamt, och det räddade många företag, men nu är läget akut.

Nu kräver han att regeringen skjuter till mer ekonomiskt stöd.

– Jag förutsätter att vi får fler stöd, för det måste till. Det är en likviditetskris nu, många företag har helt enkelt slut på pengarna. Om de ska överleva måste de få mer stöd, och det skyndsamt, säger Siljhammar 

PODD Vaccinfrågorna

Aftonbladet Daily med vaccinforskaren Matti Sällberg.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

Publisert:

LÄS VIDARE