Washington under belägring i natt efter totalkaos

Uppdaterad 2021-02-12 | Publicerad 2021-01-06

Donald Trump eldade på sina anhängare och uppmanade dem att ta sig till kongressen.

Allt exploderade i kaos.

En kvinna sköts ihjäl när anhängarna stormade byggnaden.

Under natten var Washington en belägrad stad med utegångsförbud och nationalgardet som patrullerade gatorna.

 • Fastnålat inlägg
  11 jan 2021
  Elle Kari Karlsson

  Melania Trump bryter tystnaden efter stormningen av Kapitolium i ett uttalande på Vita husets hemsida.

  – Jag är besviken och nedslagen över vad som hände förra veckan. Jag tycker att det är skamligt att det förekommit skvaller, obefogade personliga attacker och falska vilseledande anklagelser mot mig kring dessa tragiska händelser.

  – Den här tiden handlar enbart om att läka vårt land och dess medborgare. Den ska inte användas för personlig vinning.

  – Vår nation måste läka på ett civiliserat sätt. Missförstå mig inte, jag fördömer absolut våldet som har inträffat i nationens huvudstad. Våld är aldrig acceptabelt.

  Det har bland annat ryktats om att Melania fotograferades samtidigt som stormningen pågick. Hon ska ha jobbat med en fotograf för att ta de sista bilderna på föremål i Vita huset, för en kommande bok om arbetet med att restaurera dem.

  "Hon är inte längre på en plats, varken mentalt eller emotionellt, där hon vill bli involverad, sa en källa från Vita huset till CNN.

 • Niklas Eriksson
  11 jan 2021

  Nyhetsbyrån AP avslöjar nu temat för Joe Bidens installationscermoni: ”Ett enat Amerika”.

  Enligt Bidens stab ska det ”visa på början av en ny nationell resa mot att återställa Amerikas själ, ena landet och skapa en väg mot en ljusare framtid”.

 • Elle Kari Karlsson
  11 jan 2021

  Den före detta polischefen Steven Sund som avgick i fredags, berättade för Washington Post att han förhindrades att ringa till nationalgardet före stormningen av Kapitolium den 6 januari.

  Sund- och Capitol Hill-polisen kritiserades i kölvattnet av det våldsamma upproret som dödade fem personer och tvingade kongressen att skjuta upp godkännandet av Joe Biden som nästa president med flera timmar.

  Sund säger att han två dagar före upproret blev alltmer bekymrad över antalet Trump-anhängare som förväntades resa till Washington.

  För att vara på den säkra sidan bad Sund säkerhetsansvariga vid representanthuset och senaten, Paul Irving och Michael Stenger, om deras tillstånd att begära att nationalgardet i D.C skulle sättas i beredskap om han behövde snabb hjälp.

  Enligt Sund fick han inget tillstånd

 • Josefine Karlsson
  11 jan 2021

  Mediaplattformen Parler ligger nere, rapporterar AFP.

  Parler är populär bland Trump-anhängare.

  Sedan tidigare har Google blockerat nedladdningen av appen och i fredags meddelade Apple att Parler hade 24 timmar på sig att uppdatera sin riktlinjer eftersom man anser att plattformen inte har modererar våldsamt innehåll tillräckligt.

 • Elle Kari Karlsson
  11 jan 2021

  Nästa års PGA-mästerskap i golf flyttas från den Donald Trump-ägda banan Bedminster.

  "Ett genomförande av PGA-mästerskapet på Trump Bedminster skulle skada amerikanska PGA:s varumärke", säger PGA-ordföranden Jim Richerson.

  Enligt Golfweek har det inom PGA debatterats i två år kring om tävlingen borde flyttas från Trumps bana i New Jersey, men det har funnits en rädsla för att hamna i konflikt med en "berömt hämndlysten man". Onsdagens händelser i Washington, då Trump-anhängare attackerade Kapitolium, tycks ha fått bägaren att rinna över för PGA som nu vill distansera sig från den avgående presidenten.

  På söndagskvällen röstade styrelsen i amerikanska PGA för att bryta överenskommelsen om att spela PGA-mästerskapet 2022 på Trump Bedminster, men från Trump-håll menar man att PGA inte har rätt a

Sent i natt svensk tid försökte polis fortfarande mota bort skaror av Trump-anhängare som drev omkring i området kring Kapitoleum och dess närhet. Bussar kördes fram för att transportera bort människor som olagligt rörde sig ute. Flera ska ha gripits.

Strax efter klockan 02 i natt steg ledamöterna i senaten under ledning av vicepresident Mike Pence in i kammaren igen för att återuppta kontrollräkningen av elektorskollegiets röster som brutalt avbröts när en mobb tog sig in i kongressen.

– Till er som skapade kaos i dag. Ni vann inte, var Pence besked innan debatten började igen.

Från midnatt, klockan 18 lokal tid, gäller utegångsförbud i Washington efter mobbattacken mot kongressbyggnaden som försatte huvudstaden i kaos. Inför utegångsförbudet började polisen rensa trappan och närområdet kring kongressen från den mobb som i flera timmar belägrat platsen.

En stor polisstyrka tvingade bort Donald Trumps anhängare som hållit sig kvar med flaggor och banderoller. Tårgas användes för att mota bort de mest uppretade anhängarna.

Då hade det gått mer än tre timmar sedan stormningen av kongressen som chockade USA under onsdagskvällen.

Evakuerades och fick gasmasker

Klockan var 14.15 lokal tid, klockan 20.15 svensk tid, och kongressens bägge kamrar var mitt i kontrollräkningen av elektorskollegiets röster i presidentvalet när mobben slog till.

Ledamöterna i senaten och representanthuset evakuerades och fick gasmasker utdelade samtidigt som uppretade demonstranter vällde in i kongressbyggnaden, slog sönder fönster och tog sig ända in i kammaren.

Ledamoten i representanthuset Daniel Kildee, demokrat från Michigan, beskrev skrämmande scener i en tweet från kammaren:

”Vi har blivit instruerade att ligga ner på golvet och sätta på oss gasmaskerna. Vakter och poliser har sina vapen dragna samtidigt som demonstranter slår på dörren till kammaren”.

Washington Post-reportern Dave Weigel skriver på Twitter att han hört från ledamoten Ruben Gallego att några av hans kollegor försökte hitta vad som helst att försvara sig med när mobben började slå på dörren. Han beskriver hur en av ledamöterna gjorde ett tillhygge av en handspritställning.

En person tog sig hela vägen in på talmannen Nancy Pelosis kontor, tog bilder och lämnade ett hotfullt meddelande på hennes skrivbord: Vi kommer inte ge oss.

Poliser tvingades försvara politikerna med dragna vapen.

Kallar in nationalgardet

En kvinna sköts ihjäl av polis i kaoset när folk vällde in i byggnaden och flera poliser ska vara allvarligt skadade i kravallerna. Totalt ska sju personer ha tagits till sjukhus under oroligheterna. 13 personer greps under timmarna fram till att utegångsförbudet trädde i kraft.

Samtidigt som kontrollräkningen av valresultatet användes av Donald Trumps anhängare i kongressen för att försöka hindra Joe Biden att bli president, avslutade Donald Trump ett tal utanför Vita huset.

Hans framträdande var huvudnummer i en organiserad protestaktion för att stoppa valresultatet och den kommande installationen av Joe Biden som president.

I talet gick presidenten till förnyad attack mot allt och alla som inte ställt upp på hans verklighetsbild att valet var stulet och att han egentligen vann alla vågmästarstater som gick till Joe Biden och grundlade hans seger i valet.

Uppeldade av Trump

Donald Trump eldade upp massorna rejält och uppmanade sina supportrar att ta sig till Capitol Hill för att ”ge våra republikaner stoltheten och modet de behöver för att ta vårt land tillbaka”.

Och anhängarna lyssnade.

Ted Cruz och de andra senatorerna som försökt hjälpa Trump att förhindra valresultatet att bli godkänt av kongressen, hann knappt börja agera å hans vägnar innan mobben slog till och tog sig in i byggnaden.

När kaoset närmade sig kammaren och ledamöterna skulle evakueras vände sig Mitt Romney, republikansk senator som är en av få i partiet som stått upp mot Donald Trump, till Ted Cruz och övriga kollegor och skrek:

– Det här är vad ni fått.

Han utvecklade sedan för en reporter vad han menade.

– Det här är vad presidenten orsakat, detta uppror, sa han enligt New York Times.

Donald Trump har på Twitter uppmanat sina anhängare att protestera ”på ett fredfullt sätt”. Innan dess twittrade han att hans vicepresident Mike Pence ”inte hade modet nog ”att ställa sig på hans sida” och på något sätt ogiltigförklara resultatet av elektorskollegiets val.

Senare under kvällen la Trump ut en video på Twitter där han upprepade igen ett flertal gånger att valet var stulet, men uppmanade sina anhängare att ”gå hem” och ”bevara freden”. Twitter tog senare beslutet att stänga presidentens konto under tolv timmar.

Ledamöter från bägge partier har uttryckt chock över kaoset som tagit över Washington.

– Jag känner inte igen vårt land i dag och de ledamöter i kongressen som har stöttat denna anarki förtjänar inte att få representera vårt land, säger demokraten Elaine Luria från Virginia till New York Times.

– Detta är ett kuppförsök, säger republikanen Adam Kinzinger från Illinois.

”Har förlorat vettet”

Enligt uppgifter till CNN fick Donald Trumps medarbetare närmast vädja till presidenten att spela in videon för att uppmana anhängarna att gå hem och kalla in nationalgardet. Enligt tv-kanalens källor i Vita huset har Trump under onsdagskvällen varit mer fokuserad på att Mike Pence gick emot honom än det kaos som pågått i huvudstaden.

Och han ska enligt uppgifter i amerikansk media fortsatt vara inriktad på att hans bundsförvanter i kongressen ska fortsätta utmana valet, även efter mobbens attack.

En republikansk källa nära Donald Trump säger till CNN att ”presidenten förlorat vettet”.

Och det verkar som många av de republikanska toppolitikerna i kongressen nu tar sin hand från presidenten.

”Jag stödde president Trumps juridiska rätt att utmana valresultatet i rätten, men domstolarna har gemensamt och överväldigande kastat ut dessa stämningar. Inga bevis på valfusk har framkommit som skulle berättiga att ändra resultatet av valet 2020. Presidenten har ansvaret för dagens händelser genom att ha framfört grundlösa konspirationsteorier som lett fram till detta”, skriver republikanske senatorn Richard Burr från North Carolina i ett uttalande.