Fångvaktare åtalas – straffade fångar med ”Baby shark”

Av: Sophie Tanha

Publicerad:
Uppdaterad:
 Barnlåten Baby shark
Foto: Pinkfong/ AP/ TT
Barnlåten Baby shark

NYHETER

Två före detta fångvaktare och deras övervakare har åtalats i Oklahoma efter att ha tvingat de intagna att lyssna på barnlåten Baby shark flera gånger om på hög musik.

– Omänskligt, tycker distriktsåklagaren som nu vill se en lagändring som gör det möjligt att döma fångvaktarna hårdare.

Minst fyra intagna på fängelset i Oklahoma County ska ha straffats av fångvaktare med låten ”Baby shark”. Med händerna i handfängsel, i bland mitt i natten, satt de fast i väggen till ett förhörsrum och tvingades lyssna på låten på hög volym om och om igen under långa perioder. Behandlingen ska ha ägt rum flera gånger i november och december förra året.

Det rapporterar flera amerikanska medier.

Nu åtalas två fångvaktare i 20-årsåldern och deras arbetsledare som är 50 år gammal för behandlingen.

Distriktsåklagare David Prater åtalar nu två 21-åriga fångvaktare och deras 50-åriga arbetsledare för behandlingen, som han kallar för omänsklig.

Foto: Sue Ogrocki / TT
Distriktsåklagare David Prater åtalar nu två 21-åriga fångvaktare och deras 50-åriga arbetsledare för behandlingen, som han kallar för omänsklig.

Menat som internt skämt

– Det var synd att jag inte kunde hitta något ett prejudikat för att åtala dem för grovt brott. Det hade jag föredragit i detta fall, säger han till tidningen The Oklahoman.

Nu tycker han att lagen ska ändras för att brotten ska kunna dömas som grova. Eftersom det i nuläget inte finns något prejudikat för att brotten ska kunna dömas som grova kan påföljden som högst bli böter eller kortare fängelsestraff.

En av fångvaktarna har erkänt handlingen, men säger att det var menat som ett internt skämt fångvaktarna emellan.

Den andra bekräftade att de två arbetat systematiskt och använt låten för disciplinera de intagna och lära dem en läxa.

De två fångvaktarna har sagt upp sig från sina jobb sedan händelserna blivit kända, och arbetsledaren har gått i pension.

Enligt utredningen bidrog behandlingen till att de fyra intagna utsattes för stress, och att arbetsledaren kände till händelsen utan att försöka stoppa dem. Detta ska ha lett till att behandlingen kunnat fortsätta under minst fem tillfällen.

Publicerad: